Koronawirus w zakładzie mięsnym. Pracownicy na kwarantannie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-04-2020,9:40 Aktualizacja: 09-04-2020,9:39
A A A
Zakład mięsny Olymel w Kanadzie zamknął na kwarantannie 1000 pracowników. Jest to efekt wykrycia COVID-19 u 9 osób z załogi. 
 
Rzeźnia i zakład rozbioru Olymel w Yamachiche w Kanadzie 30 marca bieżącego roku wprowadził 14 dniową kwarantannę, która objęła 1000 pracowników.
 
Decyzja ta została podjęta po tym jak u 9 osób pracujących w zakładzie potwierdzono koronowirusa.
 
Wszyscy pracownicy poinformowani zostali o objawach COVID-19, takich jak kaszel, gorączka i trudności w oddychaniu oraz zalecono im monitorowanie stanu zdrowia i przestrzeganie zachowania zalecanych odległości w celu ochrony swoich bliskich. 
 
obcokrajowcy, pomoc w gospodarstwie, pracownicy, koronawirus

Pracownicy z Ukrainy mogą pozostać w gospodarstwach

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) zwróciła się do rządu o stworzenie ustawy regulującej wjazd i pobyt pracowników z Ukrainy. Wniosek został pozytywnie rozpatrzony w przyjętej przez sejm...
Czasowe zamknięcie zakładu nie powinno wpłynąć na podaż produktów wieprzowych na kanadyjskim rynku żywności, jednak będzie miało wyraźny wpływ na producentów wieprzowiny, którzy dostarczają surowiec do tego zakładu - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG na podstawie Swineweb.com.
 
Eksperci z POLPIG podkreślają, że podobny scenariusz może czekać również wiele polskich zakładów. Zamknięcie pracowników na kwarantannie ma ogromne skutki gospodarcze i dotyka rodzin pracowniczych. 
 
Natomiast w przypadku kwarantanny osób obsługujących fermy dodatkowo może spowodować to cierpienie i upadki zwierząt. 
 
Całą sprawę komplikuje fakt, że w krajowych przepisach zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2020 r. (Dz. U. 2020 poz. 565) brak jest różnicowania na grupy społeczne i zawodowe w zakresie odbywania kwarantanny.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu