Koronawirus w zakładzie mięsnym. Pracownicy na kwarantannie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-04-2020,9:40 Aktualizacja: 09-04-2020,9:39
A A A
Zakład mięsny Olymel w Kanadzie zamknął na kwarantannie 1000 pracowników. Jest to efekt wykrycia COVID-19 u 9 osób z załogi. 
 
Rzeźnia i zakład rozbioru Olymel w Yamachiche w Kanadzie 30 marca bieżącego roku wprowadził 14 dniową kwarantannę, która objęła 1000 pracowników.
 
Decyzja ta została podjęta po tym jak u 9 osób pracujących w zakładzie potwierdzono koronowirusa.
 
Wszyscy pracownicy poinformowani zostali o objawach COVID-19, takich jak kaszel, gorączka i trudności w oddychaniu oraz zalecono im monitorowanie stanu zdrowia i przestrzeganie zachowania zalecanych odległości w celu ochrony swoich bliskich. 
 
obcokrajowcy, pomoc w gospodarstwie, pracownicy, koronawirus

Pracownicy z Ukrainy mogą pozostać w gospodarstwach

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) zwróciła się do rządu o stworzenie ustawy regulującej wjazd i pobyt pracowników z Ukrainy. Wniosek został pozytywnie rozpatrzony w przyjętej przez sejm...
Czasowe zamknięcie zakładu nie powinno wpłynąć na podaż produktów wieprzowych na kanadyjskim rynku żywności, jednak będzie miało wyraźny wpływ na producentów wieprzowiny, którzy dostarczają surowiec do tego zakładu - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG na podstawie Swineweb.com.
 
Eksperci z POLPIG podkreślają, że podobny scenariusz może czekać również wiele polskich zakładów. Zamknięcie pracowników na kwarantannie ma ogromne skutki gospodarcze i dotyka rodzin pracowniczych. 
 
Natomiast w przypadku kwarantanny osób obsługujących fermy dodatkowo może spowodować to cierpienie i upadki zwierząt. 
 
Całą sprawę komplikuje fakt, że w krajowych przepisach zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2020 r. (Dz. U. 2020 poz. 565) brak jest różnicowania na grupy społeczne i zawodowe w zakresie odbywania kwarantanny.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jaka kukurydza dla świń?

-Sposób na niski FCR

-Nowy szczep świńskiej grypy

-Na gryzonie w chlewni

-Chlewnia na 80 loch

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA