Kontyngent na dostawy mięsa koziego i baraniego wypełnia się

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
03-03-2016,12:15 Aktualizacja: 03-03-2016,13:28
A A A

Wypełnienie kontyngentu taryfowego na dostawy mięsa baraniego i koziego do Unii Europejskiej zwiększyło się w ubiegłym roku o 8,3 proc. i wyniosło 199 362 tony.

Eksperci przekonują, że wzrost wynikał przede wszystkim ze zwiększenia wypełnienia kontyngentu przez Nową Zelandię (o 12,5 proc. do 174 540 ton), co zniwelowało spadki realizacji dostaw przez Argentynę (62,6 proc.), Urugwaj (52,1 proc.) oraz Chile (29,7 proc) - informuje FAMMU/FAPA.

hodowla owiec, łąki, okólnik

Owce pozostawiają księżycowy krajobraz

Krajobraz po hodowli owiec: ziemia przenawożona do granic toksyczności, rośliny zgryzione do gołej ziemi, może się z czasem zamienić w oazę bogactwa gatunków - wynika z badań na terenie dawnych owczych gospodarstw w Wielkopolsce. Hodowla...

Wypełnienie kontyngentu przez Australię spadło z kolei tylko o 2,1 proc. Analitycy podkreślają jednak, że to jedyny kraj, który wypełnił w całości swoje zobowiązania w 2013 r. i 2014 r., zaś przed rokiem w 98 proc. Niestety, kontyngent przyznany temu odległemu państwu jest jednak niewielki (19 176 ton) w porównaniu z nowozelandzkim (228 254 tony).

Argentyna, Urugwaj oraz Chile posiadają wspólnie 12,6 proc. udział (36 200 ton) w łącznych dostawach mięsa baraniego do UE, a tymczasem ich realizacja obniżyła się z 24,2 proc. w 2014 r. do 13,2 proc. w 2015 r.

Zdaniem ekspertów w 2016 r. wypełnienie unijnego kontyngentu na mięso owcze nieco się obniży ze względu na redukcję produkcji baraniny w Nowej Zelandii oraz Australii, a także wzrost wytwórczości tego gatunku w Wielkiej Brytanii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA