Jakie stawki dopłat do prywatnego przechowywania?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-05-2020,15:10 Aktualizacja: 06-05-2020,15:11
A A A

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa od 7 maja będzie przyjmował wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania.

Dopłaty do prywatnego przechowywania jest to unijny system wsparcia dla producentów mleka i wołowiny w okresie kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa.

Wsparcie do prywatnego przechowalnictwa może przysługiwać maksymalnie przez 6 miesięcy.

Dopłaty do przechowywania żywności są stosowane przez Unię Europejską w sytuacjach kryzysowych, takich jak trwająca obecnie pandemia.

  • od 7 maja można składać wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania
  • wołowina, mięso baranie i kozie oraz mleko i jego przetwory można przechowywać
  • wysokość dopłat zależy od czasu przechowywania
  • zakłady przetwórcze muszą przechowywać określoną minimalną ilość towarów
  • mięso drobiowe nie zostało objęte dopłatami

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnia, produkcja mleka, mleko ekologiczne, hodowcy bydła, producenci mleka

Ile za mleko płacą europejskie mleczarnie?

Cena mleka w krajach Unii Europejskiej w marcu wyniosła 34,77 euro za 100 kg. Tym samym była 1,28% niższa niż w lutym. Mleko w Unii Europejskiej, jak wynika z danych Komisji Europejskiej w marcu 2020 roku kosztowało średnio 34,77 euro za 100 kg tj....

Mechanizm dopłat jest znany

Żywność przechowywana w magazynach, jak podaje TVP 1, nie trafi na rynek przez co jej ceny nie zostaną zdestabilizowane.

Polscy producenci wołowiny, mięsa baraniego i koziego oraz mleka i jego przetworów, mogą skorzystać z tego instrumentu.

- Mechanizm dopłaty do prywatnego przechowalnictwa jest znany. Ci wszyscy, którzy zajmują się przetwórstwem zapewne wiedzą jak on funkcjonuje. Proszę się tam zgłaszać - mówił w TVP 1 minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Wołowina i baranina z dopłatami

W przypadku wołowiny minimalna partia mięsa, do której będzie przysługiwać dopłata, wynosi 10 ton.

W zależności jak długo będzie obowiązywała umowa przechowywania stawki są różne. W przypadku 90 dni wynoszą one 1008 euro za tonę, 120 dni 1033 euro za tonę, a 150 dni 1058 euro za tonę.

Minimalna partia do przechowywania baraniny czy mięsa koziego, jak podaje TVP 1, wynosi 5 ton. Stawki w zależności od długości trwania tego okresu wynoszą przy 90 dniach 866 euro za tonę, 120 dniach 890 euro za tonę, a 150 dniach 915 euro za tonę.

żywiec wołowy, mięso oraz przetwory wołowe i cielęce, eksport, import, Polska, ceny,

Eksport wołowiny wzrósł, a cena?

Polska w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku wyeksportowała o 10% więcej żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych. Tym samym przychód z eksportu wzrósł do 1,1 mld złotych.   Biuro Analiz i Strategii...

- Jest to zastrzyk pieniędzy i pomocy dla zakładów przetwórczych, które będą mogły to mięso przetrzymać i poczekać na lepsze czasy całego sektora wołowiny - mówił dla TVP 1 Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Mleko i jego przetwory tak, drób nie

Sektor mleczarski również może liczyć na unijne wsparcie. KE zapowiedziała, że wnioski o dopłaty do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, masła i sera będą przyjmowane do końca czerwca.

Produkty mleczarskie będą mogły być składowane w unijnych magazynach maksymalnie przez 180 dni.

Komisja Europejska zastrzega, że będzie monitorowała ilości mięsa, mleka i jego przetworów objętych dopłatami.

Mięso drobiowe, jak podaje TVP 1, mimo kilku wniosków płynących z Polski, niestety nie zostanie objęte dopłatami.



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu