Branża mięsna apeluje do premiera i ministra o pilne działania

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-03-2020,15:05 Aktualizacja: 18-03-2020,15:14
A A A

5 największych organizacji branży mięsnej zwróciło się do premiera i ministra rolnictwa o pilne podjęcie działań związanych z zapobieganiem negatywnym skutkom gospodarczym w sektorze rolno-spożywczym w związku z koronawirusem.

"Zdajemy sobie sprawę, że w ostatnich dniach nastąpił boom na zakupy mięsa szczególnie wieprzowego i drobiowego co spowodowało zakłócenia w dostawach. Jesteśmy jednak przekonani, że po tej panice nastąpi radykalna zmiana sytuacji i wyhamowanie zakupów" - napisano w liście.

tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna, warchlaki, koronawirus

Koronawirus ograniczył wzrost cen na rynku trzody chlewnej

Rosnące ceny tuczników i warchlaków zostały ograniczone w wyniku rozprzestrzeniającego się koronawirusa. W Niemczech notowania żywca wieprzowego dużej giełdy zanotowały spadek o 6 centów za kilogram tuszy.   Ceny...

W ocenie branży mięsnej rozwój epidemii koronawirusa może spowodować m.in. gwałtowne zmiany w zakresie popytu na produkty, wyroby mięsne, a tym samym popytu na zwierzęta gospodarskie.

Mogą wystąpić utrudnienia w zapewnieniu ciągłości produkcji zakładów np. ograniczenia ilości pracowników dla zapewnienia niezbędnej skali produkcji, a tym samym dla zapewnienia odbioru wyhodowanych zwierząt od producentów.

Według branży mięsnej, problemem może być logistyka związana z odbiorem i dowozem zwierząt do skupu i dalej do zakładów przetwórczych, dowozu i dystrybucji wyrobów z zakładów przetwórczych do hurtowni, sieci handlowych, sklepów detalicznych, jak również sprawny transport wyrobów do odbiorców zagranicznych.

Kolejne obawy branży związane są z narastaniem problemów finansowych u rolników, producentów rolnych oraz przedsiębiorców: producentów, handlowców oraz innych firm działających w sektorze rolno-spożywczym.

Koronawirus, COVID-19, zwierzęta hodowlane, hodowcy zwierząt, Goodvalley, trzoda chlewna, drób, asf, bioasekuracja

Hodowcy i przemysł mięsny są przygotowani na koronawirusa?

Afrykański pomór świń wciąż nie został zwalczony, a rolnictwo musi przyjąć kolejny cios w postaci koronawirusa. Liczba potwierdzonych zakażeń COVID-19 z dnia na dzień rośnie, a Główny Inspektorat Sanitarny oraz Ministerstwo Zdrowia...

W związku z rozwojem epidemii koronawirusa, branża mięsna proponuje jak najszybsze podjęcie przez premiera stosownych działań polegających m.in. na zapewnieniu utrzymania produkcji w zakładach rolno-spożywczych, w szczególności w sytuacji gwałtownego wstrzymania przez dotychczasowych odbiorców odbioru wyprodukowanych produktów, wyrobów (niekiedy o krótkich terminach przydatności do spożycia).

Organizacje branżowe uważają, że może być potrzebne wsparcie ze strony inspekcji sanitarnej dot. stanu zabezpieczenia pracowników zakładów rolno-spożywczych przed zarażeniem się koronawirusem lub w przypadku konieczności ich kwarantanny skrócenie jej do niezbędnego minimum i zapewnienie testów na obecność wirusa dla pracowników wracających z kwarantanny.

Zdaniem branży potrzebne jest też "zaplanowanie działań interwencyjnych w przypadku gwałtownego spadku popytu na mięso i produkty mięsne (Polska jest największym wśród krajów członkowskich eksporterem drobiu poza obszar celny UE, piątym eksporterem wołowiny oraz szóstym - wieprzowiny) np. poprzez uruchomienie preferencyjnych kredytów na skup i przechowanie mięsa do czasu zniesienia ograniczeń transportowo-logistycznych".

Koronawirus, COVID-19, zwierzęta hodowlane, dobrostan zwierząt, kwarantanna, wirus, hodowcy zwierząt

Koronawirus a postępowanie ze zwierzętami. Znamy wytyczne

Inspekcja Weterynaryjna wydała zalecenia dotyczące postępowania ze zwierzętami gospodarskimi oraz towarzyszącymi w związku z pandemią koronawirusa w Polsce. "Nie ma żadnych przeszkód, aby w okresie kwarantanny opiekę nad swoimi...

Jednym z postulatów jest też okresowe uproszczenie w zakresie zatrudniania pracowników zagranicznych, w szczególności z Ukrainy, np. poprzez przedłużenie obowiązywania obecnych zgód na pracę, uproszczenie procedur na uzyskiwanie zgód na pracę.

Organizacje zwracają uwagę, że potrzebne są też ułatwienia i wsparcie finansowe dla przedsiębiorców takie jak czasowe wstrzymanie odroczenia terminów płatności wpłat: składek i płatności na rzecz ZUS, podatków od nieruchomości, podatków dochodowych; szybkie stworzenie i uruchomienie systemu wsparcia dla zapewnienia bieżącej płynności finansowej podmiotów gospodarczych, w tym systemu zapewnienia realnego i szybkiego dostępu do niskooprocentowanych kredytów obrotowych (np. poprzez uruchomienie systemu poręczeń kredytowych).

Pod listem podpisały się: Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), Związek Polskie Mięso, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
 



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jaka kukurydza dla świń?

-Sposób na niski FCR

-Nowy szczep świńskiej grypy

-Na gryzonie w chlewni

-Chlewnia na 80 loch

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA