Zmiana cen w skupie żywca drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-04-2024,9:40 Aktualizacja: 02-04-2024,9:37
A A A
Notowania drobiu w dniach od 11 do 17 marca uległy korekcie. Kurczęta brojlery i indyki podrożały, a cena kaczek brojlerów po raz kolejny spadła. 
 
W krajowych skupach w połowie marca kurczęta brojlery skupowano średnio po 4,82 zł za kg. Cena ta była o 3 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. 
 
Producenci za indyki uzyskiwali średnio 6,19 zł za kg. Była to o 0,4% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o blisko 1% niż przed miesiącem. 
 
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, drobiarstwo, konsumenci, jaja, jaja kurze, spożycie jaj, jajko, kury nieśne

Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak?

Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak? To trudne pytanie i przedmiot sporów. Zgodnie z oficjalnymi danymi Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętny Polak zjada rocznie 160 jaj kurzych. Branża produkcji i dystrybucji jaj...
 
W skupie, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, trzeci tydzień z rzędu potaniały kaczki brojlery, za które dostawcy uzyskiwali średnio 6,20 zł za kg. 
 
Cena ta była o 3% niższa niż przed tygodniem oraz o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kaczki brojlery była tańsze o 19,5%, kurczęta brojlery o 17%, a indyki o 31%. 
 
W dniach od 11 do 17 marca cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 7,97 zł za kg. Była ona o 3% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. 
 
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 1% do wartości 12,62 zł za kg. Były one jednocześnie o 6% tańsze niż przed miesiącem. Zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków były o 15% tańsze niż przed rokiem.
 

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu