W regionie przywracają przyzagrodowy chów gęsi

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
09-05-2022,10:20 Aktualizacja: 09-05-2022,10:30
A A A

Chcemy przywrócić przyzagrodowy chów gęsi do wielkopolskich gospodarstw oraz potrawy z gęsiny na nasze stoły - wskazuje Wielkopolska Izba Rolnicza, która rozpoczęła realizację projektu współfinansowanego ze środków unijnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Operacja pt. "Chów przyzagrodowy gęsi wielkopolską tradycją", zakładała nieodpłatne przekazanie 200 gęsich piskląt z przeznaczeniem do odchowu w systemie przyzagrodowym.

gęś domowa, drób, Tianluoshan, udomowienie gęsi

Gęsi najstarszym udomowionym gatunkiem drobiu

Gęsi zostały udomowione przez człowieka w Azji przed około 7 tysiącami lat - wynika z badań międzynarodowego zespołu archeologów, w którego skład wchodzą badacze z ośrodków naukowych z Japonii oraz Chin. Swoje wnioski z badań...

Gąski trafiły już do kilkunastu gospodarstw rolnych z województwa wielkopolskiego, które zobowiązały się zapewnić im warunki do chowu przyzagrodowego.

"Pisklęta dostarczono specjalistycznym samochodem z wylęgarni do gospodarstwa przewodniczącej Rady Powiatowej WIR w Śremie Janiny Pawełczyk, skąd zostały odebrane przez rolników. Razem z pisklętami rolnicy otrzymali broszurę dotyczącą warunków, jakie trzeba im zapewnić. W trakcie chowu będziemy prosić o zdjęcia, które pokażą nam, jak gąski dorastają. Materiały będą zamieszczane na naszej stronie internetowej w zakładce dotyczącej operacji" - przekazuje WIR.

Izba tłumaczy, że gęsi to najmniej udomowione ptaki hodowlane, które najlepiej czują się w naturalnych warunkach, a takie zapewnia przyzagrodowa hodowla, uwzględniająca m.in. nieograniczony dostęp do łąk i pastwisk.

"Tylko w takich warunkach otrzymane produkty, czyli mięso, puch i pierze, będą się odznaczać doskonałą jakością, będą zdrowe i bezpieczne" - czytamy w serwisie wielkopolskiego samorządu rolniczego.

W maju - w ramach kolejnego etapu realizacji projektu - mają się odbyć warsztaty dotyczące tego sposobu chowu gęsi. Podsumowanie zaplanowane jest na końcówkę sierpnia. Wówczas odbędą się pokazy kulinarne, degustacja potraw z gęsi oraz konkurs kulinarny na potrawę z gęsiny, skierowany do kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2022

Hoduj z głową świnie:

-Tuczniki drożeją

-Okres jałowienia loch

-Dobrostan prosiąt ssących

-Biodostępność mineralnych

-Temat ASF wciąż aktualny

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2022

Hoduj z głową bydło:

-Postaw na dobrostan

-Dobre kiszonki to obowiązek

-Przygotować cielęta do opasu

-Suchy TMR w odchowie cieląt

-Czopy dostrzykowe

PRENUMERATA