Przekroczone normy fipronilu w polskich jajach. Trwa kontrola ferm

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-09-2017,8:10 Aktualizacja: 07-09-2017,8:30
A A A

W trzech próbkach jaj z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykryto przekroczenie norm fipronilu - poinformował Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii, powołując się na informacje Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Spożycie znacznej ilości tej substancji jest szkodliwe.

- Obecnie przeprowadzana jest kontrola w tych gospodarstwach. Towar jest zablokowany, pobierane są próbki do dalszych badań - powiedział ekspert. Dodał, że stosowanie fipronilu w produkcji drobiu jest nielegalne i jeżeli taki fakt zostanie stwierdzony, zostaną o tym powiadomione organy ścigania.

jaja skażone fipronilem, fipronil, skażone jaja, skażony drób, Vytenis Andriukaitis

Unijni eksperci na tropie afery ze skażonymi jajami

Unia Europejska wyśle ekspertów do czterech krajów unijnych najbardziej dotkniętych skażeniem jajek. Mają oni na miejscu zbadać tę sprawę - zapowiedział Vytenis Andriukaitis, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Nielegalne...

Informację o stwierdzeniu fipronilu w polskich jajach zamieścił także na swojej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny. Jak poinformował Jan Bondar, rzecznik GIS inspektorat bada próbki jaj i mięsa drobiowego pod kątem zanieczyszczenia fipronilem w ramach wcześniej zapowiedzianych działań. Założono w sierpniu i wrześniu pobranie w sumie 320 próbek mięsa drobiowego i jaj kurzych, miesięcznie po 80 próbek mięsa i 80 próbek jaj.

Dotychczas w laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej zbadano 25 próbek mięsa drobiowego i 85 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 3 z 85 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk) stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu.

Biorąc pod uwagę, że w próbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj.

Producentem skażonych jaj była firma TOP-JAJ z Bieżunia (kod jaj 3 PL 14371323), Fermy Drobiu Woźniak Rawicz (kod 3 PL 30051328 K3) oraz firma handlowa Farmio SA (kod 2 PL 14131317), dla której jaja zostały wyprodukowane.

skażone jaja, afera z jajami, fipronil, kury, drób, import jaj do polski

GIS: ilości fipronilu w skażonych kurczakach nie zagrażają zdrowiu

Skażone fipronilem mięso drobiowe pochodzące z kurczaków z Niemiec nie zagraża zdrowiu, gdyż stężenie było bardzo niewielkie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Jednak każde przekroczenie zawartości tej substancji dyskwalifikuje...

"Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Komisję Europejską, na podstawie danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W związku z tym, że poziomy zbadane w 3 wyżej wymienionych próbkach jaj są niższe niż 0,72 mg/kg, nie należy spodziewać się wystąpienia negatywnych skutków dla zdrowia konsumenta" - stwierdzono w komunikacie.

Bondar zapewnił, że kontrole będą kontynuowane. Dodał, że o sytuacji została poinformowana Inspekcja Weterynaryjna, która może zidentyfikować źródło pochodzenia zakwestionowanych jaj i podjąć działania naprawcze w tej sprawie w konkretnych fermach.

O skażeniu jaj fipronilem w Belgii Komisja Europejska poinformowała na początku sierpnia. Okazało się, że jaja z fipronilem trafiły także do innych krajów. W Polsce zaś stwierdzono skażenie tą substancją kurczaków sprowadzonych z Niemiec.

Fipronil jest środkiem zwalczającym wszy, kleszcze i roztocza i może być używany w Unii Europejskiej w hodowli zwierząt domowych, ale nie w produkcji żywności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną" w przypadku spożycia znacznych ilości; może być szkodliwy dla nerek, wątroby i tarczycy.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu