Przed świętami ceny drobiu wzrosły

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-12-2021,11:00 Aktualizacja: 16-12-2021,9:29
A A A
Ceny w skupach drobiu na przełomie listopada i grudnia wzrosły. Najbardziej podrożały kurczęta brojlery, które kosztowały 4,22 zł za kg.
 
Żywiec drobiowy na przełomie listopada i grudnia podrożał.
 
Średnie ceny skupu kurcząt brojlerów ukształtowały się na poziomie 4,22 zł za kg i były o 6,5% wyższe niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. 
 
Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 5,45 zł za kg. Ich cena była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. 
 
HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1, KRD-IG

HPAI. Ponad 36 tysięcy kaczek do utylizacji

Wysoce zjadliwa grypa ptaków podtypu H5N1 została wykryta w kolejnych dwóch stadach drobiu domowego w województwie łódzkim. Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła 2 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce....
Cena indyków na przełomie listopada i grudnia w ciągu tygodnia wzrosła o 1% do wartości 5,15 zł za kg. Była ona o 3% wyższa niż przed miesiącem. 
 
W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kurczęta brojlery były droższe o 39%, indyki o 25,5%, a kaczki brojlery o 28%. 
 
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 7,02 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 12,5% niż przed miesiącem, a także ponad dwukrotnie wyższa niż przed rokiem. 
 
Tuszki indyków kosztowały średnio 10,74 zł za kg. Ich cena była o 7% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 3 gr za kg wyższa niż przed miesiącem. Tuszki indyków były jednocześnie o 19% droższe niż przed rokiem.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu