Produkcja mięsa indyków poszła w górę. Polska już wiceliderem!

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-07-2018,12:25 Aktualizacja: 23-07-2018,12:38
A A A

Polska wyprzedziła Francję w produkcji mięsa indyków. W Unii Europejskiej lepsi od nas są już tylko Niemcy - wynika z danych o ubojach przemysłowych publikowanych przez Eurostat.

Jeszcze w 2015 roku w europejskim rankingu wytwórczości nasz kraj wyprzedzały trzy państwa - w kolejności, Niemcy, Francja oraz Włochy. Dwa lata temu po raz pierwszy Polska trafiła do pierwszej trójki. W 2016 roku wyprodukowaliśmy ponad 342 tys. ton indyczego mięsa, czyli o ponad 10 tys. ton więcej niż we Włoszech.

brojlery, kurczęta, drób, cena żywca drobiowego

Ceny drobiu wciąż na wysokim poziomie

Ceny drobiu nadal są na wysokim poziomie tj. wyższym niż przed rokiem oraz przed miesiącem. Jak informuje TVP 1 jest to efekt mniejszej podaży żywca, która występuje o tej porze roku. Podaż żywca drobiowego o tej porze roku jest mniejsza,...

W ubiegłym roku, z powodu grypy ptaków rodzima wytwórczość nieco spadła. Choroba miała jednak jeszcze bardziej gwałtowny przebieg we Francji, co doprowadziło do tego, że dane z 2017 roku pokazały już zrównanie poziomu produkcji w obu krajach.

- Produkcja indyków w Polsce rośnie znacząco od kilkunastu lat. Prawdziwy boom trwa jednak od 2014 roku, od kiedy - z przerwą na grypę ptaków - poziomy produkcji rosną o imponujące kilkanaście procent rocznie! Choć trudno to sobie dzisiaj wyobrazić, to jednak gdyby założyć, że dynamika wzrostu będzie u nas cały czas tak wysoka jak w ostatnich latach, to już w 2020 roku możemy być największym producentem mięsa indyków w Europie - komentuje Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Po pierwszych czterech miesiącach br. Niemcy są największym producentem w UE z wynikiem (po kwietniu) 162 tys. ton. Drugie miejsce zajmuje Polska (128 tys. ton), a kolejne Francja (113 tys. ton), Włochy (97 tys. ton), Hiszpania (76 tys. ton) oraz Wielka Brytania (57 tys. ton).
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2024

Hoduj z głową świnie:

-Przednówek w chlewni

-Tucz świń w cyklu otwartym. Żywienie

-Stres cieplny a rozród loch

-Środki do walki z muchami

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2024

Hoduj z głową bydło:

-Dobra siara to podstawa

-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta

-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień

-Metody diagnozowania ciąży

 

PRENUMERATA