Produkcja, eksport i spożycie drobiu pójdą w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
30-07-2019,11:20 Aktualizacja: 30-07-2019,11:42
A A A

Eksperci z Komisji Europejskiej uaktualnili właśnie krótkoterminową prognozę dla unijnego sektora drobiarskiego.

Zgodnie z najnowszymi szacunkami eksport mięsa drobiowego w bieżącym roku ze Wspólnoty do innych krajów wzrośnie tylko o 3 proc., zaś import pójdzie w górę aż o 5 procent.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz podaje, że jednocześnie produkcja tego gatunku mięsa w Unii Europejskiej zwiększy się o 2,5 proc.

Wzrosnąć ma również konsumpcja drobiu - do 25,4 kg na osobę, co - zdaniem znawców rynku - jest niezbyt wygórowanym wynikiem.

W Polsce według różnych szacunków spożycie wynosi bowiem około 29-30 kg na "głowę".
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu