Producentów drobiu sięgnęły kolejne obniżki cen

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-10-2021,13:00 Aktualizacja: 01-10-2021,11:45
A A A
Ceny drobiu w Polsce kolejny tydzień z rzędu lecą w dół. Największe spadki dotyczą gęsi, które potaniały o 4%.
 
Krajowe ceny drobiu w dniach 13-19 września po raz kolejny spadły. Producenci za kurczęta brojlery uzyskiwali średnio 3,99 zł za kg. Ich cena była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. 
 
Indyki w ciągu tygodnia potaniały o 1% do wartości 4,88 zł za kg. Cena ta była o 3% niższym niż przed miesiącem. 
 
Największe spadki odnotowały gęsi. Ich cena spadła o 4%, do wartości 9,71 zł za kg. Była ona jednak o 1,5% wyższa niż w trzecim tygodniu sierpnia.
 
krd-ig, ceny drobiu, grypa ptaków, hpai, H5N8, Dariusz Goszczyński, ceny pasz, pisklęta, brojlery, nasadzenia piskląt

Polska jest wolna od grypy ptaków!

Główny lekarz weterynarii poinformował o tym, że Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). "W wyniku złożenia w dniu 27 września 2021 roku przez Głównego Lekarza Weterynarii...
Na względnie stabilnym poziomie, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, utrzymała się cena skupu kaczek brojlerów, która w analizowanym tygodniu, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, wyniosła 4,97 zł za kg. 
 
W porównaniu z analogicznym tygodniem ubiegłego roku gęsi były droższe o 31%, kurczęta brojlery o 24%, indyki o 17,5%, a kaczki brojlery o 17%. 
 
Tuszki kurcząt patroszonych w zbycie, w trzecim tygodniu września, kosztowały średnio 5,30 zł za kg. Były one o 7,5% tańsze niż przed tygodniem oraz o 12% niż miesiąc wcześniej. 
 
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 1%, do wartości 10,71 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg niższa niż przed miesiącem. 
 
W odniesieniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była wyższa o 7%, a indyków o 31%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA