Polski drób podbija kolejny azjatycki rynek

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
19-08-2016,9:55 Aktualizacja: 19-08-2016,10:46
A A A

Polscy producenci drobiu wzięli udział w targach Vietfood&Beverage 2016 w Ho Chi Minh. Przedstawiciele branży odbyli szereg spotkań z potencjalnymi odbiorcami naszego drobiu na wietnamskim rynku oraz z przedstawicielami lokalnej administracji.

Polskie stoisko było największym i jednym z najczęściej odwiedzanych na targach. Naszego drobiu próbowała m.in. Kim Thoa, minister, podsekretarz stanu w Ministerstwie Przemysłu i Handlu Socjalistycznej Republiki Wietnamu.  

ceny mięsa, wieprzowina, wołowina, drób, komisja europejska

Drób wyprzedził wieprzowinę i taniał najszybciej

W maju z najważniejszych gatunków mięsa w Unii Europejskiej najbardziej nie taniała w skali roku - jak w poprzednich miesiącach - wieprzowina, ale drób. Stawki za to mięso spadły aż o 4,4 proc.   Porównując natomiast ceny...

Polska wysłała w 2015 roku do Wietnamu produkty rolno-spożywcze o wartości 100 mln euro. Największy udział (aż 30 proc.) stanowiły produkty mleczarskie i ryby. Tamtejszy rynek jest otwarty na nasze towary, w tym drób i już kilku znaczących eksporterów wysyła tam regularnie swoje wyroby.

Potencjał tego rynku nie jest wciąż jednak w pełni wykorzystany. Drób stanowi obecnie zaledwie 2 proc. wartości sprzedaży do tego azjatyckiego kraju, a jego wolumen jest o połowę mniejszy niż w latach 2009/2010.

Przedstawiciele Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej postanowili więc promować wysokiej jakości mięso drobiowe właśnie podczas jednej z największych imprez targowych w tym rejonie. Nawiązano wiele kontaktów mogących zaowocować rozwojem współpracy.
drób, eksport drobiu, podroby drobiowe, kurczęta

Eksport drobiu idzie w górę. Coraz większy udział Polski

Od stycznia do maja Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 9 proc. więcej niż w tym samym czasie 2015 roku. Eksperci Komisji Europejskiej podają, że w...

Odwiedzający stoisko KRD-IG mogli ponadto wziąć udział w pokazach kulinarnych i degustacjach dań przygotowanych na bazie mięsa drobiowego przez Artura Mroza, uznanego szefa kuchni.

Zorganizowano również seminarium poświęcone specjalistycznym zagadnieniom związanym z systemem produkcji drobiu w Europie, jego jakością i zasadami certyfikacji QAFP, a także możliwością wymiany handlowej z Wietnamem.

- Jesteśmy mile zaskoczeni, że nasza oferta spotkała się z tak pozytywnym odbiorem w Wietnamie. Widzimy duży potencjał tego rynku i jesteśmy przekonani, że prowadzone działania przyniosą realne efekty w kierunku wzrostu eksportu. Spotkania, które mieliśmy okazję tu odbyć, pozwoliły nam lepiej poznać oczekiwania odbiorców i specyfikę tego rynku - podsumowuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2020

Hoduj z głową świnie:

-Krajowe źródła biała

-Kiedy i gdzie giną prosięta

-Od wyproszenia do krycia

-Trudny rok

-Rozpoczął hodowlę od nowa

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wysokie przyrosty się opłacają

-Młóto browarniane dla opasów

-500+ dla krowy

-Co na początek laktacji?

-Schorzenia racic w praktyce

PRENUMERATA