Polska zwiększa udział w eksporcie unijnego drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
05-05-2016,12:40 Aktualizacja: 05-05-2016,13:25
A A A

W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 212,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.  

W strukturze towarowej wywozu dominowały produkty z kurcząt (87 proc. ogółu), których sprzedaż poza Wspólnotę poszła w górę o 4,4 proc. do 185 tys. ton. Zwiększyły się też wysyłki mięsa indyczego (1,8 proc. do 20,2 tys. ton), żywca drobiu (5 proc. do 1,9 tys. ton) i mięsa kaczek (47 proc. do 1,1 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.

eksport drobiu, import drobiu, mięso z kurcząt, mięso indycze

Polscy eksporterzy drobiu mogą być zadowoleni

Polski eksport drobiu rośnie systematycznie od lat. Dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiowymi wyniosło przed rokiem około 1,696 mln euro i o 22 proc. przekroczyło wynik z 2014 roku.   Wolumen eksportu żywca,...

Niższy był natomiast wywóz gęsiny (18 proc. do 320 ton) i pozostałych produktów: podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (30 proc. do 4,3 tys. ton).

Najwięcej drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w unijnym eksporcie wyniósł 14 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 12 proc. Sprzedaż z Francji zmalała z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy.

Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym okresie były RPA, Arabia Saudyjska, Hongkong, Benin i Filipiny. Niewielkie - ze względu na embargo - były wysyłki do Rosji, która kupowała na rynku Wspólnoty jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.

Import sektora drobiu z krajów trzecich do Unii w omawianym okresie wyniósł ok. 135 tys. ton i był o 5,7 proc. wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (53 proc. przywozu).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu