Polscy eksporterzy drobiu mogą być zadowoleni

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
22-03-2016,14:35 Aktualizacja: 26-03-2016,9:42
A A A

Polski eksport drobiu rośnie systematycznie od lat. Dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiowymi wyniosło przed rokiem około 1,696 mln euro i o 22 proc. przekroczyło wynik z 2014 roku.  

Wolumen eksportu żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się o 18 proc. do 951 tys. ton, a jego wartość poszła w górę o 20 proc. do ok. 1,936 mld euro. Średnia jednostkowa stawka wywozu przez rok wzrosła o 1,6 proc. do 2,04 euro za kilogram - informuje FAMMU/FAPA.

agencja rynku rolnego, promocja drobiu, promocja makaronów

Polski drób i makarony będą promowane na świecie

Agencja Rynku Rolnego podpisała dwie kolejne umowy na realizację kampanii informacyjnych i promocyjnych. Potrwają przez trzy lata, a ich budżet wynosi 7 milionów euro. Kampanie prowadzone będą pod nazwami "Europejski drób - w...

Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso i podroby drobiowe - wysyłki zwiększyły się o 18 proc. do ok. 840 tys. ton, a ich wartość o 20 proc. do 1,638 mld euro. Bardzo dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu (+23 proc. do 81 tys. ton/+25 proc. do 221 mln euro).

Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z tego gatunku mięsa były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia. Najważniejszymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były natomiast Hongkong i Benin, a także Chiny, gdzie wartość sprzedaży wzrosła przez rok prawie trzykrotnie.

W imporcie dominował z kolei żywiec drobiowy (+4 proc. do 149,7 mln euro). Najważniejszymi dostawcami do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja. Przywóz mięsa drobiowego obniżył się o 8 proc. do 34,6 tys. ton, ale jego wartość... wzrosła o 13 proc. do 61,4 mln euro.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu