Polsce grozi utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-11-2022,16:55 Aktualizacja: 29-11-2022,16:52
A A A

"Grozi nam utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej, wzrost cen mięsa oraz ograniczenie możliwości eksportowych. To konsekwencje projektu ustawy wprowadzającej zakaz stosowania pasz GMO przyjętej podczas posiedzenia Rady Ministrów w dniu 2 listopada br." czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Rząd zmienił swoją pierwotną propozycję, która zakładała przedłużenie obowiązującego moratorium o kolejne 4 lata. Ustawa jest już w sejmie i 29 listopada odbędzie się jej pierwsze czytanie.

Nieoczekiwana zmiana nie jest poparta żadnym uzasadnieniem. Dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, wspólnie z innymi organizacjami drobiarskimi, jest przeciwna wprowadzeniu rozwiązań prawnych bez jakiejkolwiek analizy dostępności surowców i wpływu na koszty oraz konkurencyjność.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1

Grypa ptaków. Polska odzyskała status kraju wolnego!

Główny lekarz weterynarii poinformował o publikacji deklaracji, złożonej do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH), o odzyskaniu statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków. Zgodnie z art. 10.4.6 Kodeksu Zdrowia...

KRD-IG w zamian proponuje rozwiązania stymulujące rozwój produkcji krajowych roślin białkowych i systemowe powiązanie go z wykorzystaniem przez segment produkcji pasz.

W zależności od przyjętego przez sejm wariantu konsekwencją wprowadzenia zakazu stosowania pasz GMO będzie wzrost cen na półkach sklepowych od 15% do 30%.

Pasze odpowiadają za ponad 70% kosztów produkcji drobiu, hodowcy będą musieli uwzględnić zwiększony koszt paszy w cenie żywca.

- Należy zauważyć, że mięso drobiowe jest chętnie wybierane przez konsumentów i jest zaliczane do podstawowego koszyka zakupowego. Wzrost jego ceny to silny impuls inflacyjny w obszarze szczególnie wrażliwym dla konsumentów. Jednocześnie wyższe koszty produkcji, a tym samym wzrost cen w sklepach będzie dotyczył również innych rodzajów produkcji zwierzęcej korzystających obecnie z pasz GM - tłumaczy Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarskiej – Izby Gospodarczej.

gmo, pasze gmo, drobiarze, drobiarstwo, polski drób, mięso drobiowe, minister rolnictwa, moratorium, żywienie zwierząt

Zakaz stosowania pasz GMO. Drobiarze są zaskoczeni

Sektor drobiarski jest zaniepokojony i zaskoczony decyzją Rady Ministrów w sprawie zakazu stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt. Apeluje więc do ministra rolnictwa o spotkanie i rozmowę na ten temat. Rada Ministrów 2 listopada...

Polska jest największym w UE producentem mięsa drobiowego i co się z tym wiąże, znaczącym odbiorcą pasz. Ponad 50% tej produkcji jest przeznaczone na eksport. Rozwój tego sektora był możliwy dzięki wytwarzaniu wysokiej jakości produktów przy zachowaniu dyscypliny związanej z kosztami produkcji.

Wejście w życie zakazu zmniejszy konkurencyjność tego sektora, w szczególności, że żadne państwo Unii Europejskiej nie wprowadziło podobnych restrykcji.

Ważną konsekwencją wejścia w życie zakazu będzie zastąpienie krajowych produktów pochodzenia zwierzęcego tańszymi, sprowadzanymi z innych krajów UE i państw trzecich, które będą pozyskiwane od zwierząt karmionych paszami GM.

- Utrata konkurencyjności oraz rynków zbytu będzie prowadziła do ograniczenia krajowej produkcji drobiarskiej, a co za tym idzie obniży się zapotrzebowanie na pasze. Na cele paszowe zużywamy ponad 17 mln ton, czyli ponad 60% ogółu produkcji zbóż. Spadek zapotrzebowania na surowce do produkcji pasz spowoduje obniżenie cen na zboża w warunkach stale rosnących kosztów produkcji - dodaje Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarskiej – Izby Gospodarczej.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu