Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-03-2018,17:30 Aktualizacja: 09-03-2018,9:49
A A A

"Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego" - czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej w związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. "Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim".

Antybiotyki zgodnie z obowiązującymi regulacjami są dopuszczone w procesie produkcji i hodowli drobiu wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii, a bezwzględna konieczność stosowania okresów karencji zabezpiecza przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego trafiającego do konsumentów.

KRD-IG pragnie przestrzec przed możliwością niewłaściwej i krzywdzącej dla polskiej branży drobiarskiej interpretacji wyników raportu NIK. Podkreśla przy tym, że raport jednoznacznie stwierdził, że w każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi.

antybiotyki w hodowli zwierząt, hodowla zwierząt, nik, lubuskie, antybiotyki przeciwbakteryjne, żywienie zwierząt

Antybiotyki w hodowli zwierząt stosowane są na potęgę

W hodowlach zwierząt powszechnie używane są antybiotyki. Tylko w woj. lubuskim stosowało je aż 70 proc. producentów objętych monitoringiem wody i pasz - wynika z kontroli przeprowadzonych przez NIK. W hodowlach indyków i kurcząt...

Przytoczony przez NIK argument, że w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23 proc. nie świadczy o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie, tj. w latach 2011-2015 nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju, który wyniósł blisko 55 proc.

Raport NIK, zdaniem KRD-IG wskazuje więc na wyhamowanie dynamiki sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych w Polsce w omawianym przedziale czasowym, szczególnie widoczne w ostatnich latach badanego okresu, tj. 2014-2015.

KRD-IG pragnie zwrócić uwagę, iż zdecydowana większość uczestników łańcucha produkcji drobiarskiej w Polsce, w tym hodowcy i producenci drobiu, prowadzi swoją działalność także w oparciu o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości, takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS.

Wymagają one od nich stosowania uzupełniającego nadzoru oraz niezależnej certyfikacji procesu produkcji, tym samym pełniąc rolę kolejnego elementu gwarantującego bezpieczeństwo mięsa drobiowego wprowadzanego do obrotu.

produkcja drobiu, drób, mięso drobiowe, eksport drobiu, rynek mięsa

Eksport drobiu pobił kolejny rekord

Ubiegły rok był rekordowym dla branży drobiarskiej. Z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów o wartości ponad 8 mld 30 mln zł, czyli odpowiednio o 9,4 i 7,1 proc. więcej rok do roku. Analitycy Rynków...

Skuteczne wdrożenie zasad kontroli jakości jest warunkiem koniecznym pozwalającym na uzyskanie dostępu do szczególnie wymagających rynków państw członkowskich Unii Europejskiej, takich jak m.in. Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie.

"W tym miejscu warto zwrócić uwagę na rosnącą dynamikę eksportu rodzimego drobiu na te rynki, świadczącą o utrzymywaniu przez polski przemysł drobiarski najwyższych standardów bezpieczeństwa produkcji. Oznacza to, iż polskie mięso drobiowe zostało docenione przez wymagających odbiorców zagranicznych" czytamy w komunikacie KRD-IG.

KRD-IG podkreśla również, że temat ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji i chowie drobiu jest jednym z priorytetów działalności izby oraz jej członków reprezentujących ponad 70 proc. rynku drobiarskiego w Polsce.

Tylko w ubiegłym roku na rzecz propagowania tej idei KRD-IG zorganizowała dwie międzynarodowe konferencje, wspólnie ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Państwowym Instytutem Weterynaryjnym - Państwowym Instytutem Badawczym w Puławach, których głównym zagadnieniem była kwestia zrównoważonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej.

W tym roku zaplanowała również akcję pod hasłem "Szkoła dobrych praktyk drobiarskich", kontynuującą proces edukacji uczestników rynku drobiarskiego w Polsce.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2021

Hoduj z głową świnie:

-Otwarcie kolejnej hodowli

-Nowości dla hodowców świń

-Gdy trzeba oszczędzać

-Jak nie cynk, to co?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2021

Hoduj z głową bydło:

-Wołowina ma potencjał

-Użytki zielone po zimie

-Kiszone ziarno kukurydzy

-Białko białku nierówne

-Jaką prasę wybrać ?

PRENUMERATA