Kurczęta nie były tak drogie od lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-08-2018,13:30 Aktualizacja: 01-08-2018,13:41
A A A

Na rynku drobiu w górę idą ceny kurcząt wspierane wysokim eksportem. Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych trzech tygodniach lipca za kilogram brojlerów płacono 3,65 zł, czyli najwięcej od września 2015 roku.

Uwzględniając sezonowe zmiany stawek eksperci oceniają, że sytuacja cenowa w omawianym czasie była nawet nieznacznie lepsza do tej sprzed trzech lat - informują analitycy PKO Banku Polskiego.

drób wodny, gęsina, mięso kacze, gęsi, kaczki, de heus, produkcja drobiu, Marcin Szukalski

Drób wodny może być nowym hitem eksportowym

Polska słynie z hodowli drobiu, w tym także kaczek i gęsi. Eksperci zgodnie przewidują szybki rozwój tych sektorów w naszym kraju. Aż 80 proc. krajowej gęsiny produkuje się w województwie kujawsko-pomorskim. Ponad 90 proc....

Według wstępnych informacji publikowanych przez resort rolnictwa od stycznia do maja eksport mięsa i podrobów drobiowych z Polski zwiększył się o 17 proc. rok do roku. Z kolei rodzima produkcja rosła mniej dynamicznie.

Dane Eurostatu wskazują, że od stycznia do kwietnia uboje kurcząt w kraju zwiększyły się o 7,2 proc. r/r.

Wzrost wywozu napędzała silna sprzedaż na rynki trzecie - wysyłki do krajów pozaunijnych poszły w górę o blisko 32 proc. - w szczególności na rynki azjatyckie (Wietnam, Filipiny).

Znawcy rynku nie wykluczają dalszej wysokiej dynamiki polskiego eksportu w krótkim okresie z uwagi na utrzymujące się problemy producentów brazylijskich.

Sprzedaży sprzyjać będzie sfinalizowanie procedur umożliwiających wywóz drobiu do Chin. Pewnym czynnikiem ryzyka jest szybki wzrost importu z krajów trzecich innych niż Brazylia.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu