Kryzys polskiego drobiarstwa wywołany wzrostem cen pasz

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-02-2021,10:20 Aktualizacja: 13-02-2021,11:43
A A A

Polskie drobiarstwo w ubiegłym roku przeżyło najtrudniejszy okres w historii. Wpłynęły na to pandemia koronawirusa oraz grypa ptaków.

HPAI w nowym roku również dziesiątkuje stada drobiu w Polsce. Wciąż trwa również pandemia Covid-19. Światowy lockdown i grypa ptaków znacząco ograniczyły możliwości sprzedażowe polskich producentów.

Sektor drobiarski, ale nie tylko, boryka się z kolejnym problemem tj. z rekordowymi cenami pasz.

  • Ceny pasz są najwyższe o 6 lat
  • Koszty paszy odpowiadają za ponad 75% kosztów produkcji
  • KRD-IG nie przewiduje obniżki cen pasz w najbliższym czasie
  • Ceny skupu żywca drobiowego są niskie
  • Stawki oferowane zakładom przetwórczym przez sieci handlowe są niskie

ptasia grypa, ognisko choroby, wirus HPAI ,ognisko HPAI, indyki rzeźne, kury nieśne, Inspekcja Weterynaryjna

HPAI. Wirus wykryty u indyków i kur niosek

Wirus grypy ptaków ponownie został potwierdzony w dwóch gospodarstwach utrzymujących drób. Hodowcy utrzymywali w nich indyki rzeźne oraz kury nioski. Główny lekarz weterynarii poinformował dzisiaj tj. 9 lutego o...

Pasze najdroższe od 6 lat

Ceny pasz są najwyższe od 6 lat.

"Wysokie ceny pasz, a w szczególności soi, stanowiącej ich komponent w 30%, to kolejny problem, na który polskie drobiarstwo nie było w stanie się przygotować. Ich nagły wzrost jest spowodowany przede wszystkim zagrożonymi zbiorami w Ameryce Południowej i gwałtownym skupem soi przez Chiny, które chcą odtworzyć tamtejszą produkcję wieprzowiny" czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Koszty paszy odpowiadają za ponad 75% całkowitych kosztów produkcji drobiu.

- W połowie stycznia za tonę soi trzeba było zapłacić o ponad 150 dolarów więcej niż pod koniec września, co oznacza ponad 40% podwyżkę na przestrzeni czterech miesięcy. Obecnie nie odbieramy żadnych sygnałów, żeby sytuacja miała się poprawić - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD-IG.

cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, wzrost cen,

Żywiec drobiowy wciąż drożeje

Żywiec drobiowy w Polsce w ostatnim tygodniu stycznia 2021 r. podrożał. Wzrosty odnotowano również w przypadku tuszek kurcząt, a spadki cen dotyczyły tuszek indyków.    Krajowi dostawcy za kurczęta brojlery w dniach 25-31...

Sieci handlowe wykorzystują sytuację?

Ceny skupu żywca drobiowego, jak podkreśla KRD-IG, wciąż są bardzo niskie. Również stawki oferowane zakładom przetwórczym przez sieci handlowe pozostawiają wiele do życzenia.

- Dystrybutorzy żywności aktualnie narzucają ceny, które nie uwzględniają obecnych kosztów produkcji. W związku z tym wielu hodowców oraz producentów balansuje na granicy upadłości - mówi Dariusz Goszczyński.

Sieci handlowe, zdaniem Goszczyńskiego, wykorzystują nadwyżki rynkowe powstałe w wyniku wystąpienia grypy ptaków i pandemii koronawirusa. Dyktują one warunki, które nie zapewniają rentowności zarówno zakładom przetwórczym oraz hodowcom.



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu