Japonia zniosła zakaz importu polskiego drobiu i jaj

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
03-08-2020,16:05 Aktualizacja: 03-08-2020,12:19
A A A

Japonia zniosła zakaz importu polskiego mięsa i produktów drobiowych oraz jaj i ich przetworów - poinformował Główny Inspektorat Weterynarii.

"W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, w dniu 30 lipca 2020 r. właściwa służba Japonii poinformowała o zniesieniu ograniczeń eksportowych wprowadzonych z uwagi na wystąpienie ognisk HPAI (grypy ptaków - PAP) w Polsce" - napisano w komunikacie.

eksport drobiu z Polski, drób, mięso drobiowe, żywiec drobiowy, władze weterynaryjne, Białoruś, Hongkong, pasze

Importerzy polskiego drobiu znoszą ograniczenia

Służby weterynaryjne poszczególnych krajów stopniowo znoszą ograniczenia importowe dla polskiego drobiu oraz jego wyrobów. Były one wprowadzane w związku z występowaniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków. Służba...
Dzięki zniesieniu ograniczeń do Japonii mogą być eksportowane mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi w dniu 30 lipca 2020 r. i później, oraz jaja zniesione w dniu 30 lipca 2020 r. i później oraz pozyskane z nich produkty.

O zniesieniu części restrykcji dotyczących importu drobiu z Polski w związku z wystąpieniem ptasiej grypy poinformowały w czerwcu Singapur, Armenia i Hongkong.

Polska jest szóstym, co do wielkości producentem jaj w Unii Europejskiej. Roczną produkcję jaj w naszym kraju przeznaczonych do konsumpcji szacuje się na około 570 tys. ton. Około 65-70 proc. jest przeznaczone na rynek krajowy, a reszta trafia na eksport.

Jak informowała w maju Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, epidemia koronawirusa spowodowała spadek eksportu polskiego mięsa drobiowego. W marcu jego wywóz zmniejszył się o ok. 12 proc. w stosunku do marca 2019 roku.



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA