Indyki najdroższe od kilku lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-10-2019,15:05 Aktualizacja: 16-10-2019,15:10
A A A

Według notowań resortu rolnictwa przeciętna cena skupu indorów w pierwszej połowie września wynosiła 5,82 zł/kg (+10,1 proc. r/r). To najwyższy poziom od lutego 2016 roku.  

Zdaniem analityków PKO Banku Polskiego to efekt przede wszystkim spowolnienia unijnej produkcji oraz wzrost popytu wewnętrznego. Według Eurostatu uboje indyków w drugim kwartale br. u głównych producentów w UE zmniejszyły się o 5,2 proc. rok do roku.

bukowice, leśna podlaska, ferma drobiu, janusz hoduń, Małgorzata Wiącek, ewa kuklińska, produkcja drobiu

Boją się żyć w smrodzie. Mieszkańcy protestują i zbierają podpisy

Cztery wielkie kurniki, które mają pomieścić ponad 230 tys. brojlerów mają powstać w Bukowicach (gm. Leśna Podlaska, woj. lubelskie). Mieszkańcy miejscowości i sąsiednich wsi nie godzą się na to i protestują.    - Nasza...

Jednocześnie nasz eksport mięsa, podrobów i przetworów indyczych poszedł w górę o 6,3 proc. do rekordowego poziomu 112 tys. t. Wzrost wylęgów piskląt u głównych wytwórców mięsa tego gatunku we Wspólnocie oraz związany z tym oczekiwany wzrost produkcji sugerować może łagodzenie dynamiki wzrostów stawek do końca roku.

Co więcej, spadek cen pasz przy wzroście stawek skupu w bieżącym roku (poprawa opłacalności produkcji) może nasilić wstawienia indyków w kolejnych miesiącach, co może być kolejnym czynnikiem działającym na obniżki.

Niemniej, czynnikiem oddziałującym na wzrosty cen może być sytuacja na rynku wieprzowiny (wysokie ceny) wzmacniająca popyt na rynku unijnym, światowy problem z ASF - zwłaszcza w Chinach - i rosnący eksport.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu