Hodowla gęsi to dobry biznes. Zwłaszcza teraz

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Joanna Michalewska, (zac) | redakcja@agropolska.pl
31-01-2015,11:20 Aktualizacja: 03-02-2015,14:51
A A A

30 stycznia w Zemborzycach Tereszyńskich pod Lublinem odbyło się coroczne spotkanie szkoleniowe dla hodowców gęsi owsianej i stad reprodukcyjnych, zorganizowane przez firmy Rolmex i Indykpol. Wzięło w nim udział ponad 180 osób z całej Polski.  

- Chów gęsi ma w Polsce długą tradycję. Pomimo daleko idącej intensyfikacji i uprzemysłowienia produkcji drobiarskiej, gęś wciąż pozostaje ptakiem o naturalnym, sezonowym cyklu życiowym ściśle uzależnionym od pór roku i warunków pogodowych - mówił Krzysztof Karczewski, dyrektor Rolmex SA.

Podkreślił, że obecnie otwiera się przed branżą "ogromne pole do działania", jako że poza głównymi rynkami zbytu (dla mięsa - Niemiec , dla puchu - Japonii) sprzedajemy różne produkty gęsiarskie do szeregu innych krajów takich jak: Francja, Wielka Brytania, Dania, Holandia, Czechy, Słowacja, Litwa, Chiny czy Tajwan.

- Staramy się prowadzić konsekwentną, przewidywalną i długoterminową politykę współpracy z producentami gęsich jaj wylęgowych i żywca gęsiego. Dążymy do otaczania się gronem sprawdzonych, profesjonalnych gospodarstw, bo zdajemy sobie sprawę, że podstawowe wartości mięsa gęsiego powstają na fermach - zaznaczył  Maciej Sośnicki, dyrektor Indykpol S.A.

Hodowcy, którzy pojawili się w Zemborzycach Tereszyńskich wysłuchali cyklu wykładów zaproszonych ekspertów.

Dr hab. Grzegorz Tomczyk z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach omówił najważniejsze patogeny drobiu jako czynniki zagrażające produkcji gęsiny. Z kolei dr inż. Jakub Badowskiego z Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka wskazał, jak warunki środowiska odchowu wpływają na wzrost i rozwój drobiu wodnego.

- W tworzeniu odpowiedniej jakości gęsiny ważni są zarówno hodowcy gęsi, jak i zakład przetwórczy. Musimy wspólnie dołożyć wszelkich starań i zagwarantować, że odpowiednio zastosowane techniki i technologie chowu, uboju i produkcji przyczynią się do uzyskania powtarzalnej, oczekiwanej przez klienta jakości - podkreślała dr inż. Magdalena Olszak  z działu jakości Indykpol.

Firmy paszowe zaprezentowały swoje produkty przeznaczone dla gęsi. Następnie przyszedł czas na indywidualne rozmowy z ekspertami i wzajemną wymianę doświadczeń.

***

Chcesz dowiedzieć się więcej o hodowli? Zamów książkę "Hodowla i chów gęsi" w naszym sklepie. Autor, prof. zw. dr hab., dr h.c. Adam Mazanowski, ponad 50 lat pracy zawodowej poświęcił zarówno praktyce jak i szeroko pojętej nauce związanej z gęsiami.

16 rozdziałów zamkniętych w ponad 400 stronach stanowi niezastąpione źródło wiedzy zarówno dla doświadczonych jak i początkujących producentów. Książka obejmuje nie tylko zagadnienia teoretyczne i naukowe, ale stanowi kompendium olbrzymiej wiedzy i praktyki. Wejdź do sklepu i zamów już teraz

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA