Grypa ptaków zablokowała wiele rynków. Branża sporo straci

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-03-2020,10:00 Aktualizacja: 03-03-2020,13:43
A A A

W ciągu dwóch miesięcy 2020 roku stwierdzono w Polsce już 26 ognisk grypy ptaków w 8 województwach. Spowodowało to zamknięcie lub ograniczenie eksportu zwłaszcza do krajów azjatyckich.

Zdaniem Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego trudno jeszcze przewidzieć, jak choroba odbije się na cenach drobiu i jego przetworów, ale branża straci na pewno.

grypa ptaków, drób, wirus grypy ptaków h5n8, kaczki, ognisko grypy ptaków, wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) u drobiu

Grypa drobiu w stadzie 15 tysięcy kaczek

Główny lekarz weterynarii poinformował o 26. ognisku wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 u drobiu w Polsce. Grypa ptaków została wykryta w gospodarstwie, w którym utrzymywano 15 220 kaczek rzeźnych w wieku...

- Niestety, ptasia grypa w Polsce w dalszym ciągu się rozwija, mamy kolejne przypadki w województwie łódzkim. Jest to dla polskiego rynku producentów drobiu trudny okres, bo wszystkie rynki, na które można było eksportować drób, zostały dla nas zamknięte i do czasu ustąpienia choroby nie możemy go tam wysyłać - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes.

- Jest to dla nas duży cios, ale mam nadzieję, że przypadki zostaną szybko usunięte z rynku i nie będzie nowych, będziemy czekali na okres kwarantanny od trzech do sześciu miesięcy i znowu zyskamy te rynki - dodał ekspert.

Niespełna półtora roku Polska miała status kraju wolnego od grypy ptaków. Zaraz po Nowym Roku Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o wykryciu pierwszego ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy na Lubelszczyźnie.

Do końca lutego ujawniono 26 ognisk w połowie województw, tak jak było to podczas poprzedniej fali zachorowań między listopadem 2017 roku a marcem 2018 roku.

WIDEO Mówi Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego


ptasia grypa, ograniczenie eksportowe, rosyjskie embargo, drób z Polski

Rosja nakłada kolejne ograniczenia w związku z grypą ptaków w Polsce

Służby weterynaryjne podały, że w związku z wystąpieniem w Polsce ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), służby weterynaryjna Federacji Rosyjskiej rozszerzyły ograniczenia. Dotyczą one wwozu towarów z woj. dolnośląskiego.  ...

Województwa, w których stwierdzono obecność choroby, to lubelskie, opolskie, warmińsko-mazurskie, śląskie, wielkopolskie, dolnośląskie i zachodniopomorskie, a ostatnio także łódzkie.

Już po pierwszym komunikacie pozaeuropejskie kraje zaczęły wprowadzać częściowy lub całkowity zakaz importu polskiego drobiu i jego przetworów. Te kraje to głównie państwa azjatyckie: Hongkong, Korea Południowa, Singapur, Japonia, Tajwan, Kazachstan, Armenia, ale także Białoruś, Rosja, Kuba, Zjednoczone Emiraty Arabskie czy RPA.

Wprawdzie Polska, która jest największym eksporterem drobiu w Europie, większość produktów eksportuje do innych krajów Unii, jednak odzyskanie wymienionych rynków kosztowało branżę sporo wysiłku.

- To wszystko może oznaczać wzrost cen, jak również ich spadek. To zależy od tego, jak rynek Unii Europejskiej będzie reagował na takie przypadki, bo my nie żyjemy tylko i wyłącznie w kraju i nie działamy tylko na terenie rynku wewnętrznego, ale na rynku całej Unii. Wszystko zależne od wielu innych zdarzeń, takich jak np. ptasia grypa w Niemczech czy innych krajach UE, co spowoduje różnego rodzaju reperkusje, których jeszcze nie znamy - ocenia  Różański.

ptasia grypa, lubelska izba rolnicza, dzikie ptactwo, wybijanie stad drobiu

Skąd wirus grypy ptaków wziął się w regionie? Izba chce śledztwa

Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej zaapelował do służb wojewody, wojewódzkiego lekarza weterynarii i prokuratury okręgowej o rzetelne i szczegółowe zbadanie kwestii wystąpienia w regionie wirusa ptasiej grypy. LIR chce wyjaśnień, czy...

Dodaje, że na pewno to będzie ze szkodą dla branży i producentów. - Myślę, że najmniej ucierpi na tym konsument, bo może zawsze kupić tańszy produkt, jeżeli go będzie więcej na rynku  bo nie będzie można go wyeksportować, cena na rynku wewnętrznym może spaść.

W ciągu 12 miesięcy 2019 roku cena detaliczna mięsa drobiowego w Polsce wzrosła o 2,1 proc., czyli mniej, niż wyniosła inflacja ogółem (2,3 proc.), i dużo mniej niż średnio ceny żywności (5,3 proc.).

Jednak w grudniu 2019 roku za drób trzeba było płacić już o 7,1 proc. więcej niż rok wcześniej. Ceny tuszek spadły jednak, jak podaje IERiGŻ o 6,8 proc. między styczniem a październikiem 2019 roku włącznie. W trzech kwartałach 2019 roku eksport drobiu wzrósł rok do roku o 10,6 proc. do 1199 tys. ton.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jak dbamy, tak mamy

-Wyższa mleczność loch

-Niebezpieczne mikotoksyny

-Sposób na czystą chlewnie

-Można ograniczyć straty

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2020

Hoduj z głową bydło:

-Krowa a zmiany klimatyczne

-Co może zatruć krowy?

-Produkują na maksa

-Produkcja mleka siennego

-Opasy i produkcja metanu

 

PRENUMERATA