Eksport drobiu idzie w górę. Coraz większy udział Polski

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
16-08-2016,9:55 Aktualizacja: 16-08-2016,10:34
A A A

Od stycznia do maja Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 9 proc. więcej niż w tym samym czasie 2015 roku.

Eksperci Komisji Europejskiej podają, że w strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87 proc. wysyłek ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 11 proc. do 528 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.  

drób, eksport drobiu, Agencja Rynku Rolnego,

Produkcja i eksport drobiu będą rosły

Eksperci Agencji Rynku Rolnego przewidują spory wzrost produkcji i przy tym większy eksport mięsa drobiowego w tym roku. Jak podaje ARR w okresie styczeń - maj 2016 roku skup żywca drobiowego był o 23 proc. większy niż przed rokiem, co świadczy o...

Zwiększył się również eksport mięsa kaczek (28 proc. do 2,5 tys. ton), gęsi (7 proc. do 746 ton) i nieznacznie mięsa i przetworów z indyków (0,3 proc. do 55 tys. ton). Spadł z kolei wywóz żywego drobiu (6 proc. do 5,5 tys. ton) oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu drobiowego (20 proc. do 12 tys. ton).

Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszych pięciu miesiącach br. były RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny. Wysyłki do Rosji były niewielkie ze względu na embargo wprowadzone przez władze w Moskwie. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.  

Głównymi eksporterami drobiu poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w sprzedaży wyniósł 15 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 21 proc.

Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł 351,8 tys. ton i był o 8 proc. wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (54 proc. przywozu).

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA