Ekologiczne jaja są bogate w kwasy omega-3

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP Life, (bea) | redakcja@agropolska.pl
30-01-2016,10:50 Aktualizacja: 30-01-2016,10:57
A A A

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje, musimy dostarczać je w diecie. Omega-3 znajdziemy m.in. w jajach z gospodarstw ekologicznych.

Jaja od kury hodowanej na wolnym powietrzu mogą zawierać od 300 do 700 mg kwasów omega-3. Gdy zbadano ich ilość w jajach z fermy przemysłowej, to wynik mieścił się w przedziale 30-80 mg (w zależności od rasy).

Kwasy tłuszczowe omega-3, obok kwasów omega-6, należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie potrafi ich zsyntetyzować i musimy ich sobie dostarczać wraz z dietą. Zarówno omega-3, jak i omega-6 w istotny sposób wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Bardzo ważne jest jednak, by w naszej diecie zachowane były odpowiednie proporcje tych związków.

Dla prawidłowego odżywiania człowieka potrzebny jest dość wyrównany stosunek kwasów omega-6 do omega-3. I ten w jajach z chowu klatkowego wynosi 19,4 do 1, zaś jaja ekologiczne dają wynik bliski ideału: 1,3 do 1.

"Kury karmimy najlepszymi paszami, w których są stosowane wysokobiałkowe rośliny oraz algi morskie, dzięki czemu uzyskujemy wysoką zawartość kwasów omega-3. Ponadto w naszych jajkach jest trzykrotnie mniejsza zawartość cholesterolu niż w jajkach z chowu klatkowego. Potwierdzają to badania" - mówi PAP Life Stefan Bednarek, który w Lututowie (woj. łódzkie) prowadzi ekologiczne gospodarstwo rolne.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu