Dynamika produkcji drobiu będzie spadać. Ceny też lecą w dół

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-03-2017,15:20 Aktualizacja: 14-03-2017,15:35
A A A

Produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 roku wzrośnie o ok. 0,7 proc., zaś rok później o ok. 0,8 proc. Przed rokiem wskaźnik ten wyniósł aż 4,4 proc. - wynika z najnowszego raportu KE dotyczącej prognoz krótkoterminowych na rynku rolnym

Unijna produkcja mięsa drobiowego w 2016 r. wyniosła 14,38 mln ton. Najwyższy wzrost odnotowano w Polsce (13 proc.), która jest największym producentem we Wspólnocie, a ponadto we Włoszech i w Holandii (po 6 proc.) oraz Hiszpanii (+5 proc.). Wytwórczość spadła natomiast m.in. we Francji (3 proc.).  

ptasia grypa, mandaty, drób,

Ptasia grypa - policja kontroluje gospodarstwa i wlepia mandaty

Policjanci z Konina skontrolowali gospodarstwa w gminie Kramsk i ukarali właścicieli sześciu gospodarstw, gdzie ptaki biegały wolno po podwórku. Mandaty w tych przypadkach wynosiły po 50 zł, ale mogą być znacznie wyższe.   W czasie...

Prognozy Brukseli na 2017 i 2018 r. wskazują na osłabienie dynamiki wzrostu produkcji w UE odpowiednio o 0,7 proc. i o 0,8 proc. Powodem jest m.in. pojawienie się pod koniec października 2016 r. wirusa grypy ptaków.

Chorobę zdiagnozowano w 23 państwach UE (925 ognisk u drobiu), a najwięcej ognisk odnotowano we Francji (386) i na Węgrzech (234).  

Z raportu KE wynika, że pojawienie się wirusa ptasiej grypy w UE nie miało większego wpływu na wielkość produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Większe straty ponieśli producenci zajmujący się chowem gęsi i kaczek oraz drobiu z wolnego wybiegu ze względu na konieczność trzymania ptaków w zamknięciu.

W 2016 r. wzrosło spożycie drobiu (o 3,8 proc.), a statystyczny obywatel UE zjadł 26,9 kg mięsa. Wysokiej konsumpcji sprzyjały niskie ceny oraz wysoka podaż. W tym roku eksperci prognozują, że zwiększy się ona o 0,7 proc. do 27,1 kg na osobę. W Polsce spożycie w 2016 r. jest szacowane na 28,5 kg, a w 2017 r. ma wynieść 29 kg.  
drób, produkcja drobiu, eksport drobiu, import drobiu, ptasia grypa, ukraina, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Ukraina coraz większym konkurentem dla polskiego drobiarstwa

Import mięsa drobiowego z Ukrainy do Unii Europejskiej wzrósł w ubiegłym roku o 13 procent i wyniósł ponad 48 tys. ton. Nasz wschodni sąsiad jest, po Brazylii i Tajlandii, trzecim największym eksporterem do Wspólnoty z...

Duża podaż drobiu w UE spowodowała spadek unijnych cen. Średnia stawka mięsa brojlerów kurcząt w 2016 r. była na poziomie poniżej 185 euro za 100 kg. Tak niskie ceny miały korzystny wpływ na poprawę konkurencyjności unijnego drobiu na rynkach zagranicznych.

W pierwszym półroczu 2016 r. eksport poza Unię wzrósł o 11 proc., w drugim nieco osłabł ze względu na pojawienie się grypy ptaków, a w całym ub.r. wyniósł 1,47 mln ton.

Największymi eksporterami mięsa w UE w 2016 r. była Holandia, Francja i Polska, a odbiorcami Republika Południowej Afryki (18,5 proc. wolumenu eksportu), Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin, Filipiny.

Prognozy na 2017 r. przewidują wzrost unijnego eksportu mięsa drobiowego zaledwie o 1 proc.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2020

Hoduj z głową świnie:

-Krajowe źródła biała

-Kiedy i gdzie giną prosięta

-Od wyproszenia do krycia

-Trudny rok

-Rozpoczął hodowlę od nowa

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wysokie przyrosty się opłacają

-Młóto browarniane dla opasów

-500+ dla krowy

-Co na początek laktacji?

-Schorzenia racic w praktyce

PRENUMERATA