Do Chin trafi więcej polskiego drobiu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-06-2016,9:05 Aktualizacja: 16-06-2016,10:01
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek.

Umowa została podpisane między KRD a Chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA) w Szanghaju, po zakończeniu II Międzynarodowego Szczytu dotyczącego Importu i Eksportu oraz Polityki Żywnościowej (IFPS).

drób, mięso, eksport, mięso drobiowe, Krajowa Rada Drobiarstwa

Co drugi kurczak czy indyk z Polski trafia na zagraniczny rynek

Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj plasował się na średniej pozycji z produkcją poniżej...

Drugi Międzynarodowy Szczyt dotyczący Importu i Eksportu oraz Polityki Żywnościowej został zorganizowany przez Główny Urząd Jakości Nadzoru, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ) oraz Chińskie Stowarzyszenie Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA).

W szczycie uczestniczyli przedstawiciele administracji państwowych, stowarzyszeń branżowych oraz firm z sektora spożywczego z ponad 40 krajów. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń w zakresie polityki związanej z importem oraz eksportem żywności, regulacjami chińskiego prawa dotyczącego wymiany handlowej z innymi krajami.

Umowa umożliwi obu stronom podejmowanie wspólnych działań w obszarze związanym z dostępem polskiego drobiu do rynku chińskiego, w tym w zakresie wymiany informacji na temat jakości i bezpieczeństwa eksportowanego mięsa drobiowego.

Jednym z elementów współpracy będzie prowadzenie szkoleń dla członków KRD, tak aby produkowane przez nich mięso drobiowe spełniało wszystkie wymogi prawne pozwalające na eksport z Polski do Chin.
drób, eksport drobiu, podroby drobiowe

Eksport unijnego drobiu ciągle rośnie. Polska jednym z liderów

W pierwszym kwartale bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich 343,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 6,8 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej.   W strukturze towarowej...

Chiny importują mięso drobiowe głównie z Brazylii oraz zaledwie kilku pozostałych państw na świecie. Polska jest jedynym krajem członkowskim UE dopuszczonym do sprzedaży drobiu na tamtejszy rynek. Obecnie uprawnienia do eksportu drobiu na chiński rynek ma 6 zakładów, w tym 5 członków KRD oraz jedna chłodnia składowa.

- W celu zwiększenia możliwości eksportowych, postanowiliśmy rozpocząć współpracę, tak by wypracować korzystne rozwiązania dla Polski i Chin. Dlatego też od kilku miesięcy wspólnie pracowaliśmy nad stworzeniem memorandum dotyczącego współdziałania pomiędzy naszymi krajami, które jest ukoronowaniem szeregu działań mających przynieść obu stronom wymierne korzyści - podsumowuje zawarcie umowy Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa.

KRD w ostatnich miesiącach odbyła szereg spotkań z przedstawicielami administracji Chin, których efektem było nawiązanie ściślejszej współpracy z tamtejszymi służbami weterynaryjnymi,(tj. AQSIQ oraz CNCA), odpowiedzialnymi m.in. za akredytację polskich zakładów drobiarskich do eksportu na terytorium Chińskiej Republiki Ludowej.  
25-lecie Krajowej Rady Drobiarstwa, drób, mięso, eksport mięsa, handel

Krajowa Rada Drobiarstwa ma już 25 lat

W piątek odbyła się w Warszawie główna konferencja roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej pt. "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro". Podczas spotkania prelegenci omówili najważniejsze wydarzenia...

W ubiegłbym roku wywieziono z Polski łącznie ok. 840 tys. ton mięsa i podrobów z drobiu, czyli o 18 proc. więcej niż rok wcześniej. Wartość eksportu wzrosła o 20 proc. i wyniosła 1,638 mld euro. Polski drób głównie trafiał na rynki unijne.

Wzrósł również eksport polskiego drobiu do Chin, w ubiegłym roku sprzedano 13,5 tys. ton drobiu o wartości 25,2 mln euro. Chiny kupowały najchętniej z polskiego rynku tańsze elementy - mrożone skrzydła i nogi kurcząt, gęsi, indyków i kaczek.

Ponadto Polska eksportuje drób do Hongkongu. Był to w 2015 r. największy wartościowo rynek zbytu z grona krajów trzecich. Eksport wyniósł 27 tys. ton o wartości 36,3 mln euro.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2020

Hoduj z głową świnie:

-Krajowe źródła biała

-Kiedy i gdzie giną prosięta

-Od wyproszenia do krycia

-Trudny rok

-Rozpoczął hodowlę od nowa

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wysokie przyrosty się opłacają

-Młóto browarniane dla opasów

-500+ dla krowy

-Co na początek laktacji?

-Schorzenia racic w praktyce

PRENUMERATA