Czesi znów wykryli salmonellę w polskim mięsie. Teraz w drobiu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Piotr Górecki PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-03-2019,8:10 Aktualizacja: 01-03-2019,8:24
A A A

Kontrola weterynaryjna przeprowadzona w czwartek w hurtowni w Lounach wykazała obecność pałeczek salmonelli w przywiezionej z Polski partii mrożonych kurzych udek o łącznej wadze 1200 kg.

Agencja CTK, która poinformowała o wynikach kontroli przypuszcza, że polskiego mięsa drobiowego, które jest zakażone salmonellą, może być w Czechach znacznie więcej. Cała dostawa obejmowała 4800 kg.

salmonella w wołowinie, miroslav toman, jakość żywności, kontrola mięsa, komisja europejska

Czechy zniosą kontrole polskiego mięsa, jak poprawimy swój system

Miroslav Toman, czeski minister rolnictwa powiedział, że jeśli Polska usprawni system kontroli weterynaryjnej, to jego kraj jest gotowy zrezygnować z nadzwyczajnych badań polskiej wołowiny. Polityk zaznaczył, że czeskie kontrole budzą zastrzeżenia...
Przedstawiciele służb sanitarno-weterynaryjnych zdołali już określić miejsce przechowywania 3940 kg z całej dostawy. Dystrybucja tego mrożonego mięsa została wstrzymana do przeprowadzenia kontroli przez służby sanitarne - poinformował agencję CTK rzecznik Państwowego Zarządu Weterynaryjnego (SVS) Petr Vorliczek.

Bakterie salmonelli wykryto w mięsie z hurtowni "Petr Novotny–Gastroplus" w Lounach, położonych 70 km na północny-zachód od Pragi. Firma, jak deklaruje jej właściciel, nie jest bezpośrednim importerem mięsa, a jedynie pośrednikiem handlowym.

Sprowadzający udka do Czech importer zadeklarował, że towar przechodził badania laboratoryjne - zarzeka się właściciel hurtowni. Eksporterem zakażonego mięsa drobiowego jest polska firma Inter-Natural 2000.

W mięsie drobiowym pałeczki salmonelli pojawiają się statystycznie częściej niż w wypadku mięsa wołowego - pisze CTK.

salmonella w wołowinie, jakość żywności, kontrola wołowiny, czechy, słowacja

Ustalają, gdzie trafiła wołowina z partii z salmonellą

Zbyniek Semerad, szef czeskiego Państwowego Urzędu Weterynaryjnego (SVV) poinformował, że podległe mu służby sprawdzają, dokąd trafiła ponad tona wołowiny z Polski, z tej samej partii, co mięso, w którym znaleziono salmonellę. O mięsie,...

Informacja o nowym przypadku odkrycia pałeczek salmonelli w mięsie z Polski pojawiła się, gdy Komisja Europejska po raz kolejny zaapelowała do władz czeskich, by zaprzestały systematycznych kontroli polskiej żywności, które są prowadzone od ubiegłego tygodnia i ograniczyły się jedynie do przyjętych w ramach jednolitego rynku kontroli wyrywkowych, gdy jest dla nich uzasadnienie.

KE skierowała w poniedziałek list do czeskiego Miroslava Tomana, ministra rolnictwa, w którym wyraziła pogląd, że kroki podjęte przez czeskie urzędy "wydają się być nieadekwatne do jednostkowego przypadku" odkrycia pałeczek salmonelli w jednej z dostaw z Polski.

Praga zignorowała te wezwania. Zbyniek Semerad, szef Państwowego Zarządu Weterynaryjnego (SVS) Semerad poinformował w czwartek, że Czechy nie dostosują się do apelu Komisji Europejskiej.

- Nadzwyczajne kontrole zostaną zniesione, gdy Polska przyjmie niezbędne kroki prawne, które usuną niepewność co do nielegalnego pozyskiwania mięsa lub co do jego jakości - zapowiedział z kolei Vojtiech Bili, rzecznik resortu rolnictwa.

Strona polska obiecała - jak podkreślił - że do końca marca zostaną podjęte kroki, dzięki którym nadzór weterynaryjny się polepszy.

CTK zaznacza w komentarzu, że pismo Komisji Europejskie miało charakter ostrzeżenia. Jeśli w ciągu dziesięciu dni Czechy nie zrezygnują z przeprowadzania nadzwyczajnych kontroli polskiej żywności, podczas posiedzenia Stałego Komitetu UE ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz przedstawiciele państw członkowskich mogą w głosowaniu zdecydować o ich natychmiastowym zakończeniu.

Jeśli tak się stanie, Czechy będą musiały się dostosować. Obecne apele Komisji nie są prawnie obowiązujące - wskazuje w komentarzu CTK.
 

https://www.agropolska.pl/sklep/produkt/pakiet-ksiazek-sygnaly-kur-niesnych-sygnaly-brojlerow,20.html

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA