Chiński rynek otwarty. Drobiarze nie kryją radości i liczą na sukcesy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KRD, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-12-2017,11:40 Aktualizacja: 01-12-2017,12:11
A A A

Przedstawiciele spółek, które posiadają uprawnienia eksportowe do Chin nie kryją, że otwarcie tego wielkiego rynku dla polskiego mięsa drobiowego będzie miało spory wpływ na losy całej branży.

- Chiny na tle innych krajów trzecich stanowią niezwykle ważny i perspektywiczny dla polskiego drobiarstwa rynek. W porównaniu do pobliskiego Hongkongu, chiński eksport obejmuje o wiele szerszy asortyment, dodatkowo w niemal dwukrotnie wyższej cenie - mówi Jacek Urbaniak, Prezes Zarządu Zakładów Drobiarskich Koziegłowy.

eksport drobiu do chin, drób, produkcja drobiu, KRD-IG, Łukasz Dominiak, grypa ptaków

Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu. To wielka szansa dla branży

Chiński rynek otworzył się na import mięsa drobiowego z Polski. To znakomita wiadomość dla naszego rolnictwa i wielka szansa dla producentów drobiu. O decyzji władz w Pekinie poinformowała Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza,...

- Około 40-procentowa nadprodukcja wymaga poszukiwania nowych rynków zbytu za granicą. Otwarcie eksportu do Chin będzie więc dla polskich producentów kluczowym czynnikiem, wpływającym na zbilansowanie popytu z podażą. Firmy wysyłające towary na rynki trzecie zostawią innym producentom więcej możliwości sprzedaży w Polsce - dodaje.

Tomasz Gilarski, dyrektor ds. sprzedaży Storteboom Hamrol nie ukrywa, że cieszy się z faktu, że Państwo Środka przywróciło Polskę do grona importerów drobiu, jako kraj wolny od grypy ptaków. - Mamy istotną przewagę nad wieloma konkurentami z innych państw. Wynika to z wysokiej jakości naszych produktów, dobrze rozwiniętego parku maszynowego w zakładach oraz dobrostanu zwierząt w kurnikach. Ponowne otwarcie chińskiego rynku należy traktować jako ważny krok w budowaniu silnej pozycji polskiego drobiarstwa za granicą - mówi.

- Decyzja Chińczyków to najlepsza wiadomość dla polskiej branży drobiarskiej ostatnich miesięcy. To dla drobiarzy niezwykle ważny i perspektywiczny rynek, nie tylko ze względu na chłonność, ale i wysokie marże, uwarunkowane bardzo dobrą jakością naszych produktów. Ponowne otwarcie tego rynku ma duże znaczenie dla wszystkich producentów drobiu w Polsce, nie tylko eksporterów - mówi z kolei Magdalena Krasińska-Panasiuk, wiceprezes zarządu ds. handlu SuperDrob S.A.

eksport drobiu do chin, drób, produkcja drobiu, mariusz szymyślik, grypa ptaków, KIPDiP

Polscy drobiarze na eksporcie do Chin tak szybko nie zyskają

Zniesienie obostrzeń dla wywozu mięsa drobiowego z Polski do Chin powinno doprowadzić do istotnego wzrostu eksportu do tego kraju, ale dopiero w dłuższym okresie czasu - prognozuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. - Oficjalna zgoda...

Wznowienie wysyłek drobiu do tego azjatyckiego kraju to również wielka szansa dla Indykpolu. - Posiadamy uprawnienia do wywozu do Chin. Tamtejsi klienci są zainteresowani kilkoma asortymentami, których w innym przypadku nie mieliśmy szans eksportować. Pomimo niskiego kursu dolara, przewidujemy możliwość sprzedaży około 6.000 ton rocznie w ponadprzeciętnej marży - mówi Krystyna Szczepkowska, rzecznik prasowy zakładów.

- Chiny oferują polskim producentom bardzo korzystne warunki zbytu ze względu na istotny udział w eksporcie produktów z segmentu premium. Z tego powodu jego otwarcie możemy traktować w charakterze mocnej alternatywy dla UE czy Afryki. Postrzegam ten sukces jako szansę dla mięsa indyczego, w tym jego najdroższych rodzajów - przekonuje natomiast Jacek Raszkiewicz, dyrektor naczelny PPUH Prosper

- Warto zwrócić uwagę, że jeszcze trzy lata temu sprzedawaliśmy do Chin jedynie produkty nisko-marżowe. Obecnie znaczącą część asortymentu na ten rynek stanowi filet z indyka. Tamtejsi konsumenci cenią wysoką jakość i są w stanie za nią zapłacić - dodaje na koniec.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu