Ceny niemal wszystkich gatunków drobiu wzrosły

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-01-2021,15:30 Aktualizacja: 04-01-2021,14:03
A A A
Żywiec drobiowy w Polsce w trzecim tygodniu grudnia odnotował wzrost. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które w ciągu tygodnia potaniały o 1 gr za kg. 
 
Zakłady drobiarskie w Polsce w dniach 14-20 grudnia 2020 r. kupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,08 zł za kg.
 
Cena uzyskiwana przez dostawców była 1,5% wyższa niż przed tygodniem oraz o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
Katarzyna Gawrońska, KIPDiP, hodowla drobiu, jaja konsumpcyjne

Jaja w hurcie podrożały przez grypę ptaków

Rosną hurtowe ceny jajek. Zdaniem analityków branżowych, nie przełoży się to jednak na ich wzrost w detalu - wynika z najnowszego raportu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Liczba kur nieśnych zlikwidowanych w Polsce w ostatnich...
Rolnicy za indyki uzyskiwali średnio 4,16 zł za kg. Było to o 1 gr za kg więcej niż przed tygodniem i o 3 gr za kg więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 29% niższa niż w tym samym okresie 2019 r. 
 
Gęsi tuczone skupowano średnio po 9,71 zł za kg. Było to o 7% więcej niż w poprzednim notowaniu oraz o 20,5% więcej niż przed miesiącem. 
 
Kaczki brojlery kupowano średnio po 4,29 zł za kg i było to o 1 gr za kg taniej niż tydzień wcześniej. Ich cena była jednocześnie o 2 gr za kg wyższa niż przed miesiącem. 
 
W porównaniu z cenami sprzed roku gęsi podrożały o około 1%, a kaczki o 3% potaniały. 
 
W trzecim tygodniu grudnia tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 4,87 zł za kg. Cena ta była o 9% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 31% wyższa niż przed miesiącem. 
 
Tuszki indyków zbywano po 8,38 zł za kg. To o 5% taniej niż tydzień wcześniej i o 7% taniej niż przed miesiącem. 
 
W odniesieniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była niższa o 10%, a indyków o 16,5%.
 



 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA