Żywiec wołowy drożeje

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-08-2020,11:00 Aktualizacja: 12-08-2020,11:07
A A A
Krajowe ceny zakupu żywca wołowego w przedostatnim tygodniu lipca wzrosły o 6 groszy. Jednocześnie bydło rzeźne było o 4% droższe niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 20-26 lipca 2020 r. cena zakupu żywca wołowego w Polsce wyniosła średnio 6,05 zł za kg. To o 6 gr więcej niż przed tygodniem oraz o 1 gr więcej niż przed miesiącem.
 
Jednocześnie cena bydła była o 4% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r. 
 
W trzecim tygodniu lipca za bydło rzeźne klasy R3 średnio w Unii Europejskiej dostawcy uzyskiwali 349,75 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 1538,39 zł za 100 kg. 
 
bydło mięsne, Jacek Zarzecki, PZHiPBM, opasy, limousine, krowy mamki,  buhaje rozpłodowe, cielęta, odsadki

Stado bydła limousine u prezesa

Jacek Zarzecki jest prezesem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, ale przede wszystkim rolnikiem i hodowcą. Hodowca posiada gospodarstwo o łącznej liczbie 120 ha, z czego większość stanowią użytki zielone. Jego...
Cena ta była zbliżona do tej uzyskiwanej w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o około 1% niższa niż przed rokiem. 
 
Żywiec wołowy klasy R3 w Polsce w przeliczeniu na walutę unijną kosztował 291,67 euro za 100 kg (około 1282,92 zł) i była o 17% tańszy niż średnio w Unii Europejskiej.
 
Jednocześnie był o 16% tańszy niż w Niemczech, o 23% tańszy niż w Irlandii oraz o 6% droższy niż w Niderlandach. 
 
Zakłady mięsne w Polsce zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 12,39 zł za kg.
 
Cena ta była o 6 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 1% niższa niż przed miesiącem. 
 
Jednocześnie ćwierćtusze wołowe była o 3% droższe niż przed rokiem.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA