Wykrywanie rui w upalne dni

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-07-2015,15:00 Aktualizacja: 03-07-2015,21:48
A A A

Jedną z konsekwencji stresu termicznego jest pogorszenie wskaźników rozrodu. Dochodzi wówczas do spadku poziomu progesteronu i estradiolu we krwi oraz skrócenia rui nawet poniżej ośmiu godzin.

Pogorszenie parametrów rozrodu jest spowodowane prze zmniejszone pobranie paszy, które prowadzi do ujemnego bilansu energetycznego oraz wysoką temperaturę zaburzającą  funkcjonowanie układu hormonalnego.

Jak ograniczyć stres cieplny

Optymalna temperatura w oborze to ok. 8-16ºC. Przekroczenie temperatury 22ºC naraża krowy na stres cieplny i związane z tym poważne konsekwencje. Stres cieplny powoduje uruchomienie wielu mechanizmów mających na celu pozbycie się...

Najskuteczniejszą i najtańszą metodą wykrywania rui jest bezpośrednia obserwacja krów. Prawidłowy monitoring stada powinien odbywać się 3-4 razy na dobę i trwać przynajmniej 30 minut.

W wykrywaniu rui można także posłużyć się plastrami rujowymi, które nakleja się na grzbiet zwierzęcia w pobliżu nasady ogona. Podczas obskakiwania się krów plaster zmienia kolor, co wskazuje na wystąpienie rui.

Na rynku są również dostępne urządzenia służące do pomiaru oporności elektrycznej śluzu pochwowego krów, które pomagają w określeniu momentu owulacji.

Do wykrywania rui służą także pedometry i transpondery. Są to elektroniczne urządzenia, które wiesza się na szyi lub przymocowuje do kończyny krowy. Mierzą one aktywność ruchową zwierząt i przekazują tą informację do komputera.

Więcej informacji na temat sposobów wykrywania rui można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 4/2015

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA