Wędliny będą dojrzewać w kontenerowej chłodni. Producenci tylko zyskają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-11-2017,13:10 Aktualizacja: 14-11-2017,13:28
A A A

Chłodnia kontenerowa niezbędna do przechowywania wędlin długodojrzewających z mięsa wołowego powstanie na terenie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie. Projekt sfinansowało ministerstwo rolnictwa.

Chłodnia kontenerowa będzie jednym z elementów przetwórni, która znajduje się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych na terenie PODR. - Chodzi o przetwarzanie usługowe mięsa wołowego na wędliny długodojrzewające. Jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie i myślę, że w granicach połowy grudnia chłodnia będzie zainstalowana - powiedział Adam Niebrzydowski, dyrektor PODR.

wołowina, wieprzowina, drób, mięso

Mięso i wędliny z Polski powinny posiadać certykaty jakości

System jakości żywności może ochronić rodzimy rynek - informuje TVP 1. Z tego rozwiązania korzystają już powszechnie rolnicy w Europie Zachodniej. Takie systemy przeciwdziałają nadmiernemu importowi produktów mięsnych z innych krajów...

Koszt inwestycji to 150 tys. zł, a pieniądze pochodzą z resortu rolnictwa. Według Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM) w kraju zarejestrowanych jest tysiąc hodowców bydła mięsnego, z czego jedna czwarta w województwie podlaskim.

- Producentów mięsa wołowego przybywa w regionie, ponieważ z powodu ASF ubywa na Podlasiu producentów wieprzowiny, których liczba drastycznie się zmniejszyła właśnie na rzecz produkcji mięsa wołowego - ocenił Niebrzydowski.

Piotr Kraśnicki, wiceprezes PZHiPBM i hodowca bydła mięsnego z Korycina (Podlaskie) ma 50 sztuk bydła mięsnego i stale hodowlę powiększa. Uważa, że chłodnia do przechowywania wędlin długodojrzewających będzie ułatwieniem dla producentów, którzy do tej pory nie mieli takiego miejsca, w którym wędliny z wołowiny mogłyby dojrzewać.

Forum Sektora Wołowiny

IV Forum Sektora Wołowiny już wkrótce

Forum Sektora Wołowiny to cykliczna konferencja organizowana przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Czwarta edycja tego wydarzenia odbędzie się już 30 listopada i 1 grudnia 2017 r. w Ptak Warsaw Expo w podwarszawskim...

- Jest duże zainteresowanie naszym projektem. Jeśli chodzi o mięso wołowe, to mamy dobry układ, bo sześć kilometrów od Szepietowa jest ubojnia w Wysokiem Mazowieckiem i to jest dobra krótki odcinek do przetransportowania mięsa - dodał.

Wędliny długodojrzewające z Szepietowa mają trafiać m.in. do Warszawy - trwają rozmowy z potencjalnymi odbiorcami.

Według informacji PODR, ośrodek nie będzie zarabiał na chłodni. Rolnicy, którzy będą przechowywać w niej mięso, poniosą jedynie koszty użytkowe (związane m.in. z konserwacją maszyn).

Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych działa na terenie PODR w Szepietowie od kwietnia. W centrum są cztery linie technologiczne: do przetwórstwa mleka i mięsa oraz do produkcji soku i suszu. Jest wytwórnia ekologicznych i tradycyjnych produktów. Organizowane są tu pokazy i szkolenia.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA