Unia sprowadza coraz więcej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
11-04-2016,10:05 Aktualizacja: 11-04-2016,10:57
A A A

Unia Europejska sprowadziła w styczniu w ekwiwalencie mięsa 25,8 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 8,3 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem.

Najwięcej tego gatunku mięsa Wspólnota zaimportowała tradycyjnie z Brazylii (11,5 tys. ton), Urugwaju (4,5 tys. ton), Australii (2,6 tys. ton) i Argentyny (2,4 tys. ton). Udział trzech wymienionych krajów z Ameryki Południowej w dostawach do Wspólnoty wyniósł 71,3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W omawianym okresie sprowadzono ponadto nieco ponad 2 tys. ton mięsa z USA oraz 755 ton z Nowej Zelandii.

wołowina z Polski, Czarnogóra

Wołowina z Polski trafi do Czarnogóry

Polscy przedsiębiorcy od 9 kwietnia b.r. będą mogli rozszerzyć asortyment towarów eksportowych na rynek czarnogórski o świeże mięso wołowe, w tym mięso mielone – informuje Główny Lekarz Weterynarii. Oprócz...

Państwa UE wyeksportowały z kolei 44,7 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), czyli o 12 proc. więcej niż przed rokiem. Wysyłki do Turcji, Wybrzeża Kości Słoniowej, Izraela i Norwegii wzrosły odpowiednio o 130,1 proc. (3,6 tys. ton), 16 proc. (3,1 tys. ton), 186,6 proc. (2,8 tys. ton) i 19,3 proc. (1,8 tys. ton). Więcej towarów z Unii trafiło też do Libii (187,9 proc. do 1,5 tys. ton), Algierii (4,3 proc. do 1,4 tys. ton) oraz do Chin (39 proc. do 927 ton).

Obniżyły się za to wysyłki do Hongkongu (31 proc. do 3,7 tys. ton), Libanu (25,2 proc. do 3,5 tys. ton), Ghany (3,1 proc. do 2,5 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (19,1 proc. do 2,1 tys. ton) oraz do Szwajcarii (15,2 proc. do 1,6 tys. ton).

Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-9,7 tys. ton) w handlu mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Wspólnota była importerem netto tego gatunku mięsa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA