To będzie trudny rok dla producentów mleka

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-02-2022,18:45 Aktualizacja: 14-02-2022,9:18
A A A

Mleczarnie w ubiegłym roku podnosiły ceny skupu mleka. Ta, z uwagi na wypłacane premie, najwyższa była w grudniu. Niestety wciąż rosnące koszty produkcji nieco hamują optymizm hodowców bydła, którzy coraz bardziej dotkliwie zaczynają je odczuwać.

Cena mleka w całym 2021 roku była wysoka. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w samym grudniu wyniosła ona 1,84 za litr i była o 6 proc. wyższa niż w listopadzie, kiedy to przekroczyła 1,7 zł za litr oraz aż o 20,4 proc. niż przed rokiem, kiedy zakłady płaciły za surowiec 1,52 zł za litr.

- Mleczarnie odpowiednio zareagowały i podniosły cenę skupu mleka. Co prawda grudzień jest inny od pozostałych miesięcy. W tym czasie zakłady zawsze oferują świąteczną premię, która w ubiegłym roku wynosiła od 10 do nawet 20 groszy - mówi Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Leszek Hądzlik i dodaje:

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, krowy mleczne, produkcja mleka, PFHBiPM, mleko w UE

Wzrost skupu mleka w 2021 r. był minimalny

W Polsce od wielu lat odnotowywany jest systematyczny wzrost skupu mleka, który średnio w roku wynosi 2%. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka informuje, że w ubiegłym roku nie odnotował on aż tak dużego wzrostu...

- Liczymy i bardzo byśmy chcieli, żeby premie utrzymały się w cennikach jak najdłużej. Gdyby te ceny mleka i koszty jego produkcji, jakie mamy obecnie, obowiązywały do połowy 2022 roku, byłoby dobrze.

- Ten rok będzie walką o to, żeby utrzymać opłacalność produkcji mleka. Co prawda cena surowca według informacji GUS-u, które opierają się na bazowej stawce oferowanej przez zakłady skupujące oraz ewentualnych dodatkach są wysokie, ale wciąż rosną także koszty jego wytwarzania. Dotyczy to zwłaszcza pasz treściwych jak śruta sojowa i rzepakowa, bez stosowania których wysokowydajna produkcja nie istnieje - mówi Jarosław Bereźnicki, prezes zarządu Ośrodka Hodowli Zarodowej Przerzeczyn-Zdrój.

Cena śruty sojowej GMO od początku roku utrzymuje się na poziomie 2300-2400 zł za tonę. Ta wolna od organizmów genetycznie modyfikowanych jest nawet o tysiąc złotych droższa. Z kolei za rzepakową trzeba zapłacić 1600-1700 zł za tonę.

- Wydaje nam się, że cena śruty rzepakowej jest czasami sztucznie windowana, co bardziej wynika z potrzeby jej zakupu przez hodowców, a nie z kosztów uzyskania produktu. A ta bierze się z konieczności produkcji mleka nonGMO - tłumaczy Leszek Hądzlik.

Hoduj z Głową Bydło, bydło mleczne, bydło mięsne, krowy mleczne, mamki, cielęta, jałówki, buhaje, opasy, żywienie bydła

Nowy numer "Hoduj z Głową Bydło" trafił do hodowców

Hodowcy bydła mlecznego i mięsnego mogą zapoznać się z najnowszym wydaniem "Hoduj z Głową Bydło". Do ich rąk trafił właśnie pierwszy w 2022 roku numer naszego magazynu. Magazyn tradycyjnie został podzielony na bloki tematyczne. Hodowcy...

Prezydent PFHBiPM uważa, że w dobrej sytuacji są wszyscy ci, którzy mają jeszcze zapasy własnej paszy, zwłaszcza zbóż i mogą je przetwarzać w gospodarstwie.

Hodowcy starają się obniżać koszty żywienia szukając także innych alternatywnych produktów i komponentów.

- Od kilku tygodni w żywieniu krów stosujemy produkt odpadowy powstały po procesie pozyskiwania skrobi oraz glukozy z pszenicy. Zawiera on około 20,3 procent białka, dzięki czemu mogliśmy nieco zmniejszyć w dawce ilość pasz treściwych, zwłaszcza białkowych i tym samym trochę obniżyliśmy koszty żywienia - zaznacza Jarosław Bereźnicki.

Na rynku nawozów panuje olbrzymie zamieszanie, co przekłada się na niepewność ekonomiczną w gospodarstwach. To właśnie ceny nawozów są aktualnie najbardziej istotnym czynnikiem wpływającym na opłacalność produkcji mleka.

- Liczę, że w najbliższej przyszłości ceny nawozów spadną. Uważam, że rolą polityków jest wywieranie pewnych nacisków na to, aby nieuzasadnione podwyżki ich notowań nie rzutowały na koszty produkcji mleka oraz w dalszej kolejności na koszty przetworzonego gotowego produktu, który trafia do konsumentów - zaznacza Leszek Hądzlik.

Więcej informacji o hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2022

Hoduj z głową świnie:

-Stres cieplny w chłodni

-Dlaczego nie białko ogólne?

-Łubin jest dobry dla świń

-Piętrowa chlewnia

-Jak zmienia się rynek?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2022

Hoduj z głową bydło:

-Ćwicz korekcje racic

-Jak dbać o kukurydzę?

-Bolusy przeciw zaleganiu

-Opas cieląt hf

-Metoda na muchy

PRENUMERATA