Stabilizacja cen w skupie bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-04-2021,14:25 Aktualizacja: 12-04-2021,14:24
A A A
Żywiec wołowy w Polsce w tygodniu poprzedzającym święta Wielkiej Nocy utrzymał cenę sprzed tygodnia. Z kolei notowania mięsa wołowego wzrosły. 
 
Bydło rzeźne na krajowym rynku w dniach od 29 marca do 4 kwietnia, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kosztowało 6,78 zł za kg. 
 
Cena ta była o 1% wyższa niż w pierwszym tygodniu marca oraz o 12% niż przed rokiem. 
 
Na przełomie marca i kwietnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,64 zł za kg. 
 
produkcja wołowiny, mięso wołowe, produkcja w UE, spadek produkcji we Włoszech, mięso wołowe,

Produkcja wołowiny w krajach unijnych spadła

Unia Europejska w 2020 r. wyprodukowała o 1,2% mniej wołowiny niż w 2019 r. Największe spadki odnotowano we Włoszech.    Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w minionym roku spadła do poziomu 6,8 mln ton i była o 1,2% niższa niż w 2019...
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze były jednocześnie o 3% droższe niż w analogicznym okresie 2020 r.
 
W pierwszym tygodniu kwietnia średnie ceny skupu byków w wadze żywej wynosiła 7,47 zł za kg i była o 1 grosz za kg wyższa niż przed tygodniem.
 
Ceny jałówek wynosiła 6,86 zł za kg, to również o 1 gr za kg więcej niż uzyskiwali producenci pod koniec marca bieżącego roku. Krowy skupowano średnio po 4,97 zł za kg, to o 1 gr za kg więcej niż przed tygodniem. 
 
Byki w rozliczeniu poubojowym kosztowały średnio 13,60 zł za kg i były o 5 gr droższe niż przed tygodniem.
 
Średnia cena jałówek wyniosła 13,30 zł za kg wbc, to o 3 gr za kg więcej, a krów 11,38 zł za kg i była o 11 gr za kg wyższa niż uzyskiwali producenci pod koniec marca.  
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA