Sawicki: Polski sektor mleczarski powinien sobie poradzić

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | miroslaw.lewandowski@agropolska.pl
16-09-2014,15:00 Aktualizacja: 24-11-2014,15:02
A A A

Marek Sawicki poinformował, że oprócz Chin i Afryki także Azja Mniejsza wykazuje duże zainteresowanie i zapotrzebowanie na produkty mleczarskie. Podkreślił, że Polska potrzebuje jeszcze trochę czasu na to, żeby zawrzeć kontrakty i poszukać nowych kontrahentów.

Minister rolnictwa uczestniczył w zeszłym tygodniu w XII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie w woj. podlaskim. Podczas konferencji prasowej zaznaczył, że spadki cen w sektorze mleka spowodowane rosyjskim embargiem sięgają kilkunastu procent.

- W pierwszej połowie tego roku dynamika eksportu produktów mleczarskich do Rosji przekraczała 35 proc. Była to znacząca ekspansja naszego rolnictwa na wschód. Niestety decyzje polityczne zablokowały ten kierunek rozwoju - mówił Sawicki.

Podkreślał także, że jeśli rynkiem rosyjskim będą rządziły tylko i wyłącznie prawa ekonomii, nadal będzie on atrakcyjny dla Polski.

Zdaniem ministra Sawickiego polski przemysł mleczarski posiada na tyle sprawne i silne podmioty, że przy środkach uruchomionych przez Unię Europejską na przechowalnictwo powinien sobie poradzić.

- Obecnie krajowi przedsiębiorcy prowadzą rozmowy z 69 podmiotami w Chinach. Być może uda nam się jeszcze wymóc na Komisji Europejskiej środki na dopłaty do eksportu, co znacznie przyspieszy naszą współpracę z innymi rynkami. Chcę wyraźnie powiedzieć, że na świecie jest nadal niezła koniunktura na produkty mleczarskie - podsumował Sawicki.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA