Przez nielegalny ubój Polska straci potężne miliony

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-02-2019,7:45 Aktualizacja: 05-03-2019,12:17
A A A
Afera z nielegalnym ubojem bydła już popsuła wizerunek polskiej branży sektora wołowiny. Potężne straty finansowe już liczone są w setkach milionów złotych.
 
Rząd zapowiada kary, wzmocnienia nadzoru, wprowadzenie rozwiązań systemowych, bo straty branży sektora wołowiny są potężne. 
 
Tymczasem inspektorzy Komisji Europejskiej sprawdzają nadzór weterynaryjny w Polsce i wybranych zakładach. Ministerstwo, producenci i generalnie cała branża, deklarują pełną współpracę, czytamy na stronie internetowej radiowej Jedynki.
 
Jak informuje Paweł Niemczuk, główny lekarz weterynarii, kontrola unijnych inspektorów potrwa do piątku, ale równolegle sprawą zajmuje się policja.
 
krowy przerabiane na kebaby, Superwizjer, bydło, ubojnia, rzeźnia

Lekarze weterynarii przed prokuraturą. Trwa audyt unijnych inspektorów

Powiatowy lekarz weterynarii odpowiedzialny za kontrolę ubojni, w której łamano prawo został już zwolniony. Inspekcja rozwiązała umowę z lekarzami, którzy nadzorowali ten zakład. Zostali oni skierowani do organów ...
Wyjaśnia on, że materiał pokazany przez TVN24 dotyczył nielegalnego uboju i rozbioru mięsa w jednym zakładzie, który odbywał się bez nadzoru weterynaryjnego w godzinach nocnych.
 
- Zwierzęta zostały kupione również nielegalne, stąd  podmiot prowadzący skup oraz zakład ubojowy poniesie  konsekwencje karne, zostały cofnięte uprawnienia, mięso zostanie przekazane do utylizacji, a to mięso, które trafiło do obrotu, zostanie wycofane - mówił Niemczuk.
 
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa zapewnia, że system nadzoru w Polsce jest restrykcyjny, ale branża  wołowiny chce go wzmocnić.
 
W ubojniach, gdzie nie ma przez 24 godziny nadzoru lekarza weterynarii, zostanie wprowadzony 24-godzinny monitoring.
 
Minister chce zaproponować Radzie Ministrów rozszerzenie odpowiedzialności inspekcji weterynaryjnej oraz zapewnić jej więcej etatów. Zapowiedział również finansowe wzmocnienie inspekcji weterynaryjnej.
 
Jak stwierdził Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców Producentów Bydła Mięsnego, wołowina już tanieje. Przypomina on, że zwierzęta chore, które nie mają szans na wyleczenie, są zabijane w gospodarstwie i utylizowane, a zwierzęta kontuzjowane powinny być ubite w gospodarstwie.
 
bydło, ubój, nielegalny ubój, RASFF, wołowina

Zakład prowadzący nielegalny ubój zamknięty i usunięty z listy

Rzeźnia, w której ubijano chore krowy została usunięta z listy zakładów, których produkcja jest dopuszczona do sprzedaży. Informacje nt. pochodzącego z niej mięsa zostały umieszczone w unijnym systemie RASFF - podał w sobotę...
- W tym przypadku były one jednak dowożone do ubojni, gdzie były w drastyczny sposób zabijane. Tyle, że wyprowadzanie z tego wniosku, że zwierzęta były chore, jest za daleko idące - mówi Jacek Zarzecki.
 
Witold Choiński, prezes organizacji Polskie Mięso podkreślił, że 9,5 tony wołowiny z uboju pourazowych zwierząt trafiło do 14 unijnych krajów. Polska jest jednym z głównych graczy na światowym rynku żywności i nie może pozwolić sobie na utratę reputacji.
 
Ta sytuacja przy okazji pokazała, jak bardzo w rozbiciu funkcjonuje polskie rolnictwo. Choiński poparł inicjatywę utworzenia porozumienia rolniczego, które ma rozwiązywać problemy między różnymi grupami interesów, w łańcuchu nazywanym od pola do stołu. Pierwsze jego spotkanie zaplanowano na 23 lutego.
 
W wyniku afery z nielegalnym ubojem bydła branża sektora wołowiny poniosła ogromne straty. Wizerunkowe trudno dziś policzyć, a finansowe już liczone są w setkach milionów złotych, informuje radiowa Jedynka.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA