Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podało ceny artykułów mleczarskich uzyskiwanych przez zakłady na przełomie kwietnia i maja 2020 r. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło w blokach było tańsze aż o 28%.		
		
		
	Cena artykułów mleczarskich w Polsce na przełomie kwietnia i maja 2020 r. spadła. Masło w blokach było tańsze o 5% niż przed tygodniem, a notowania pełnego mleka w proszku spadły o 3%.
	 
	Masło w blokach w dniach 27 kwiecień - 3 maj zbywano przeciętnie po 12,36 złotych za kilogram. Cena ta była o 5% niższa niż tydzień wcześniej i o 14% niższa niż przed miesiącem.
	 
	Cena zbytu masła konfekcjonowanego, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, osiągnęła poziom 14,83 zł za kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 12% niższa niż miesiąc wcześniej. 
	 
	
	
					
				 
			
				
			
			
				Koronawirus spowodował zerwanie łańcuchów dostaw, a tym samym znaczne ograniczenie eksportu. Nadprodukcja przetworów mleczarskich doprowadziła do spadku cen głównie masła, śmietany i mleka w proszku.    Ceny masła,...			
			
		 
	 
 
	W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 28%, a masło konfekcjonowane o 19%. 
	 
	Cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 8,19 zł za kg i była o 1% mniejsza niż tydzień wcześniej i o 18% mniejsza niż przed miesiącem. 
	 
	Pełne mleko w proszku potaniało w ciągu tygodnia o 3% do poziomu 11,71 zł za kg. Cena ta była o 7% niższa niż przed miesiącem. 
	 
	W odniesieniu do notowań sprzed roku odtłuszczone mleko w proszku było droższe o 3%, a pełne mleko w proszku o 2%. 
	 
	Na przełomie kwietnia i maja producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,65 zł za kg. To o 1% mniej niż przed tygodniem i przed miesiącem. 
	 
	Cena sera Gouda ukształtowała się na poziomie 13,98 zł za kg. Była ona o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i nieznacznie bo o 1 grosz za kg wyższa niż na przełomie marca i kwietnia. Sery te były droższe niż przed rokiem o 8%. 
	 
	
	
					
				 
			
				
			
			
				Zakłady przetwórcze od 7 maja mogą składać wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Mechanizm ten ma pomóc m.in. hodowcom bydła mlecznego i mięsnego. Unia Europejska zdecydowała się na...			
			
		 
	 
 
	W Unii Europejskiej cena masła wyniosła 2,91 euro za kg, czyli około 13,27 złotych i była o 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu i o 11% mniejsza niż przed miesiącem. 
	 
	Odtłuszczone mleko w proszku kosztowało 1,93 euro za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,80 złotych. Cena ta była o 1% mniejsza niż tydzień wcześniej i o 8% mniejsza niż w pierwszym tygodniu kwietnia.
	 
	Pełne mleko w proszku zbywano po 2,61 euro za kg, czyli około 11,90 złotych.
	 
	Cena ta była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 5% niższa niż miesiąc wcześniej. 
	 
	Cena masła w Unii Europejskiej była niższa o 30% w porównaniu z tym samym okresem 2019 r., pełnego mleka w proszku o 11%, a odtłuszczonego mleka w proszku o 2%.