Produkcja bydła idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
13-02-2017,12:35 Aktualizacja: 13-02-2017,13:04
A A A

Od stycznia do końca października 2016 roku produkcja bydła wyrażona w tonach w Unii Europejskiej zwiększyła się w skali roku o 2,4 proc., a wytwórczość w sztukach poszła w górę o 2,7 proc.

Produkcja w "starych" krajach Wspólnoty wzrosła o 1,8 proc. (w sztukach o 2,3 proc.). Spadki produkcji (w tonach) zanotowano w Szwecji (9,7 proc.), Grecji (5,8 proc.), na Litwie (3,2 proc.), w Estonii (1,9 proc.), Austrii (0,8 proc.) oraz w Niemczech (0,4 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

Wytwórczość zwiększyła się natomiast przede wszystkim na Cyprze (56,5 proc.), w Rumunii (33,4 proc.), Bułgarii (23,3 proc.), na Malcie (10,5 proc.), w Holandii (8,5 proc.), Danii (7,7 proc.), na Węgrzech (7,4 proc.), w Słowenii (6,9 proc.) oraz w Polsce (6,1 proc.).  

Wyższa produkcja w tonach dotyczyła głównie krów (5,7 proc.), jałówek (4,6 proc.), cieląt (3,6 proc.), młodego bydła (2,3 proc.) oraz wolców (0,8 proc.). Spadła z kolei wołów - o 1,6 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA