Polskie mleczarnie dopasowują się do potrzeb rynku i zmieniają asortyment produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-01-2016,13:05 Aktualizacja: 07-01-2016,13:26
A A A

Według danych GUS w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. duże zakłady wytworzyły 387 tys. ton serów świeżych, to o 4,9 proc. więcej niż przed rokiem.

Spadek cen artykułów mleczarskich, zakaz sprzedaży towarów do Rosji oraz zmniejszone zamówienia ze strony Algierii w 2015 r. spowodowały, że polskie zakłady mleczarskie zmieniły wielkość asortymentu produkcji przetworów mleczarskich – informują analitycy BGŻ BNP Paribas.

produkcja mleka w UE, wzrost skupu mleka

W Unii Europejskiej przybywa mleka

Mleczarnie w całej Unii Europejskiej we wrześniu 2015 r. odebrały 11 836 mln litrów mleka, to o 1,9 proc. (tj. o 222 mln litrów) więcej niż przed rokiem. Natomiast w okresie od kwietnia do września dostawy mleka zwiększyły się o...

 

Od stycznia do listopada 2015 r. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja mleka płynnego przetworzonego łącznie z mlekiem „przerzutowym” wyniosła 27,3 mln hl, to o 8,5 proc. więcej niż przed rokiem. W tym samym okresie produkcja masła wyniosła 172 tys. ton i była o 6,2 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Wzrosła również produkcja serów dojrzewających, która w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 278 tys. ton i była o 0,6 proc. większa niż przed rokiem. Natomiast ich produkcja w  listopadzie 2015 r. była aż o 20,6 proc. większa jak w listopadzie 2014 r.

Zmniejszony popyt na polskie mleko w proszku ze strony Algierii oraz Chin spowodował spadek jego produkcji o 9,6 proc. r/r do 182 tys. ton. Natomiast śmietany normalizowanej o 4,4 proc. r/r do 1,9 mln hl, a jogurtów o 2,9 proc. r/r do 3,8 mln hl.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA