Polska chce wprowadzić innowacyjny system wiedzy o zwierzęciu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (zl) | redakcja@agropolska.pl
06-04-2019,11:30 Aktualizacja: 11-04-2019,8:08
A A A

Polska, jako jeden z pierwszych krajów, chce wprowadzić innowacyjny system wiedzy o zwierzęciu od jego urodzenia do uboju - poinformował w piątek minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Chodzi o bydło, które będzie kontrolowane przez całe życie za pomocą specjalnego czipa.

- Chcemy być jednym z pierwszych krajów w Europie (...), który wprowadzi całkiem nowy system pełnej wiedzy o zwierzęciu od jego urodzenia do zakończenia życia. Jest to system, który wymyślili Amerykanie, w oparciu o technologię BlockChain - poinformował minister.

farmaceutyki weterynaryjne dla bydła i trzody, hrebenne, kas, przemyt leków dla zwierząt

"Lewe" leki dla bydła i trzody chlewnej nie wjechały do Polski

Na polsko-ukraińskim przejściu drogowym w Hrebennem funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu farmaceutyków weterynaryjnych.   Mundurowi z miejscowego oddziału celnego wzięli pod lupę samochód...

Polega ona na wszczepieniu cielakowi tuż po urodzeniu czipa, za pomocą którego będą zbierane informacje o tym zwierzęciu takie jak jego cechy genetyczne, pochodzenie, przebyte choroby, sposób żywienia itp.

- Ta informacja pozwoli zapobiec fałszowaniu żywności - podkreślił Ardanowski.

Jak mówił, na razie kilkadziesiąt sztuk zostało zaczipowane. Trzeba ten system przećwiczyć i zobaczyć jak działa. - Hodowcy są tym zainteresowani, chcemy to rozwijać, będzie niedługo organizowany pilotaż na stadach bydła mięsnego w spółkach podległych Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa - poinformował.

Zaznaczył, że to będzie jeden z pomysłów na oznaczanie zwierząt żyjących w górach w ramach polityki górskiej. - Jeżeli chcemy, by rolnictwo w górach było dochodowe, to żywność z tych gór, z czystej przyrody musi być przez konsumentów doceniona, by za nią więcej zapłacili - podkreślił.

paweł niemczuk, główny lekarz weterynarii, wołowina, drób, kontrole mięsa, audyt w ubojniach

Raport unijnych kontrolerów jest "merytorycznie pozytywny"

Raport unijnych inspektorów, którzy kontrolowali polskie zakłady z branży mięsnej, jest "merytorycznie pozytywny" - wskazał PAP w piątek Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk. Dodał, że uwagi dotyczą głównie...

Eksperyment czipowania bydła rozpoczął się w marcu br. Oznakowano pierwsze 20 sztuk bydła w różnym wieku. Do projektu zostało wytypowane bydło ras mięsnych Limousine, Hereford oraz tzw. mieszańce mięsne. Pochodzi ono z dwóch gospodarstw w Brzeźnie oraz Zblewie (woj. pomorskie).

Planowane jest rozszerzenie eksperymentu, przy udziale resortu rolnictwa, na 15 tys. sztuk bydła, w 10 grupach producenckich i w 200 gospodarstwach.

Testowany system umożliwia śledzenie, gdzie w danej chwili znajduje się zwierzę. Ponadto, od nowonarodzonych cielaków będą pobierane próby DNA, co powoli na sprawdzenie od jakiej krowy pochodzi wołowina, która np. jest na półce sklepowej.

Kolejnym celem eksperymentu jest możliwość poinformowania konsumenta o tym, z jakiej konkretnie rasy bydła pochodzi dany kawałek mięsa, z jakiego terenu i jakiego gospodarstwa.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jaka kukurydza dla świń?

-Sposób na niski FCR

-Nowy szczep świńskiej grypy

-Na gryzonie w chlewni

-Chlewnia na 80 loch

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA