Obalamy mity: emisja CO2 przez bydło i konkurencja z produkcją roślinną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-11-2023,11:15 Aktualizacja: 29-11-2023,11:15
A A A

Wysoka szkodliwość produkcji zwierzęcej wobec środowiska oraz zabieranie na potrzeby hodowli zwierząt ziemi pod uprawy przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi. To kolejne popularne mity powielane przez przeciwników produkcji zwierzęcej.

Hodowcy bydła w UE są pionierami we wprowadzaniu w życie technik hodowlanych, których celem jest wzrost efektywności produkcji i zmniejszenie emisji szkodliwych dla atmosfery gazów.

Bydło hodowlane odpowiada za 7,2% emisji CO2 w UE, podczas, gdy średnia wartość na świecie to 14,5%.

Zrównoważona produkcja zwierzęca w UE jest mniej emisyjna niż średnia światowa.

wołowina, produkcja wołowiny, bydło mięsne, woda, woda zielona, woda niebieska, wodna pitna, LoweKrowe, opasy, mity

Obalamy mity: ile wody potrzeba na produkcję wołowiny?

Produkcja zwierzęca w ostatnim czasie jest przedstawiana jako jednoznaczne zła, niepotrzebna i wpływająca negatywnie na klimat. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest olbrzymie zużycie wody potrzebne do produkcji kilograma wołowiny....

"Ograniczenie hodowli bydła w Unii Europejskiej to jej potencjalne zwiększanie w krajach trzecich i przenoszenie emisji tam, gdzie nie obowiązują restrykcyjne unijne przepisy środowiskowe i dobrostanowe" czytamy w biuletynie przygotowanym przez zespół LoweKrowe.

Kolejny powielanym mitem jest twierdzenie, że hodowla zwierząt zabiera cenną ziemię, która mogłaby być przeznaczona pod uprawy przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi.

Wypas bydła i produkcja roślinna nie są konkurencyjnymi formami użytkowania ziemi.

Tereny, na których odbywa się wypas bydła, często mają ubogą jakość gleby i nie nadają się do uprawy roślin.

Wiele pastwisk znajduje się również na obszarach suchych lub półsuchych, gdzie brakuje wystarczającej ilości wody niezbędnej do irygacji upraw rolnych.

Bydło może przetrwać na tego typu terenach, ponieważ jest w stanie spożywać paszę o niższej zawartości wody.

Tereny górzyste lub o znacznych nachyleniach często są z kolei niemożliwe do zaorania i uprawy, ale mogą być użyteczne jako pastwiska dla bydła, które jest w stanie poruszać się po nierównym terenie.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA