Mięso z mazowieckiej ubojni wycofane z obrotu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-01-2019,11:00 Aktualizacja: 01-02-2019,10:19
A A A

Główny lekarz weterynarii poinformował, że rzeźnia, w której dokonywano uboju chorych krów lub pozyskiwano mięso od już martwych zwierząt, straciła zatwierdzenie na prowadzenie działalności.

"Zgodnie z informacjami uzyskanymi od Mazowieckiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowi Mazowieckiej w drodze decyzji administracyjnej cofnął zatwierdzenie na prowadzenie działalności rzeźni bydła będącej przedmiotem reportażu wyemitowanego przez telewizję TVN" czytamy w komunikacie głównego lekarza weterynarii.

Ubojnia ta nie miała udokumentowanego przeprowadzenia weterynaryjnego badania poubojowego.

Mięso pozyskiwane w zakładzie, którego dotyczył reportaż wyemitowany w TVN, zostało objęte procedurą wycofania z obrotu.

krowy, rzeźnia, martwe, chore

Proceder uboju chorych krów skomentował prezes PZHiPBM

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM) wydał stanowisko w sprawie ubijania chorych krów. Proceder ten miał miejsce w jednej z rzeźni w województwie mazowieckim.   Chore i martwe krowy...

Przypominamy, że krowy trafiały w środku nocy do jednej z rzeźni w województwie mazowieckim, gdzie były zabijane bez nadzoru lekarza weterynarii. Proceder ten ujawnili dziennikarze "Superwizjera" TVN.

Główny lekarz weterynarii poinformował w swoim oficjalnym stanowisku, że doszło tam do rażącego naruszenia prawa ochrony zwierząt, do celowego zadawania cierpienia zwierzętom gospodarskim ze szczególnym okrucieństwem.

Branża mięsna oraz związki hodowców bydła natychmiast odniosły się do tej sytuacji. Informacje na ten temat można znaleźć TUTAJ.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA