Krowy lubią melasowane wysłodki buraczane

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-10-2020,16:20 Aktualizacja: 10-10-2020,16:25
A A A

Tegoroczna kampania buraczana już wystartowała. Wraz z nią rozpoczęła się produkcja wysłodków buraczanych, które odgrywają coraz większą rolę w żywieniu bydła mlecznego.

- Rozpoczęliśmy tegoroczną kampanię buraczaną. Już teraz wiemy, że będzie ona przeciętna ze względu na niską zawartość cukru w burakach. To jednak w żadnym stopniu nie wpłynie na towarzyszącą jej produkcję wysłodków buraczanych, która będzie na ubiegłorocznym poziomie - mówi Mirosław Ruszczyński z firmy Pfeifer & Langen Polska S.A i szczególną uwagę zwraca na melasowane wysłodki buraczane Tofi.

  • Kampania buraczana już wystartowała
  • W tym roku zawartość cukru w burakach jest niższa
  • W procesie przerobu buraków cukrowych produkowane są melasowane wysłodki buraczane
  • Melasowane wysłodki buraczane stanowią wysokowartościową paszę energetyczną
  • Melasowane wysłodki buraczane nie zwiększają ryzyka wystąpienia u krów kwasicy żwacza

ceny mleka, mleko, produkcja mleka, bydło mleczne, produkcja mleka w UE, mleczarnie, skup mleka, bydło mleczne

Cena mleka w sierpniu wzrosła. A produkcja?

Mleczarnie w Polsce w sierpniu tego roku skupiły 1 019,0 mln litrów mleka. Jak informuje Główny Urząd Statystyczny to o 2,6% mniej niż w lipcu oraz o 2,1% więcej niż w sierpniu 2019 r. Cena mleka w sierpniu w Polsce drugi miesiąc z...

Wysokoenergetyczna pasza

Melasowane wysłodki buraczane stanowią wysokowartościową paszę energetyczną.

Wysłodki są produkowane na bazie surowców uzyskiwanych w procesie przerobu buraków cukrowych.

Produkt ten jest przeznaczony głównie dla wysokowydajnych krów mlecznych, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na energię.

W melasowanych wysłodkach melasa stanowi dodatkowe źródło energii oraz znacznie poprawia smakowitość gotowej paszy.

Pektyny zawarte w wysłodkach buraczanych, w przeciwieństwie do skrobi pochodzącej z pasz zbożowych, nie zwiększają ryzyka wystąpienia u krów kwasicy żwacza.

TMR z ich udziałem z uwagi na dużą zawartość energii i słodki smak jest przez nie chętnie pobierany.

ceny produktów mlecznych, masło w blokach, mleko w proszku, ser, ceny w Polsce

Ceny większości produktów mlecznych wzrosły

Krajowe notowania większości produktów mlecznych pod koniec września wzrosły. Masło w blokach w ciągu tygodnia podrożało o 1,5%, a za masło konfekcjonowane płacono o 2 gr za kg więcej.    Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka...

Tofi w okresie okołoporodowym

Melasowane wysłodki mogą być stosowane zwłaszcza w okresie okołoporodowym, w którym krowy mleczne charakteryzują się mniejszym apetytem. Dzięki nim pobranie suchej masy dawki pokarmowej może być większe, co pozytywnie wpływa na zdrowie zwierząt.

Melasowane wysłodki buraczane mogą być określane zarówno mianem paszy treściwej, z uwagi na wysoką zawartość energii jak i objętościowej, z racji ich działania na mikroflorę żwacza krów.

- Mam świadomość, że w tym roku hodowcy bydła i producenci mleka zebrali bardzo dużo pasz objętościowych oraz kiszonki z kukurydzy. Jednak zachęcam wszystkich do tego, aby w związku z tym nie rezygnowali ze stosowania w dawkach pokarmowych melasowanych wysłodków buraczanych. Stanowią one doskonały komponent energetyczny, który jest bezpieczny dla krów - mówi Mirosław Ruszczyński i dodaje:

- Jestem przekonany, że świadomi hodowcy niezależnie od wypełnienia silosów kukurydzą, nadal będą odpowiednio bilansować dawki TMR i stosować w nich wysłodki.

Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA