Kolejny wzrost cen bydła rzeźnego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-03-2022,11:30 Aktualizacja: 24-03-2022,11:02
A A A
Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu marca po raz kolejny wzrosły. Największe podwyżki odnotowano w grupie bydła w kategorii 8-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia podrożało o 6,1%. 
 
Żywiec wołowy w dniach 7-13 marca w ciągu tygodnia, jak podaje Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podrożał o 1,5% do wartości 10,14 zł za kg wagi żywej. Cena ta była 5,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 52,1% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.  
 
W kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy odnotowano największy wzrost, który wyniósł 6,1%. Tym samym cena tego bydła wyniosła 10,47 zł za kg. Było to o 1,1% więcej niż przed miesiącem oraz o 57,9% niż przed rokiem. 
 
7. Forum Sektora Wołowiny, wołowina, bydło mięsne, producenci bydła, opasy, mamki, cielęta, hodowcy bydła

Sektor wołowiny jest kluczowy i trzeba go wspierać

Sektor bydła mięsnego który jest jednym z najlepiej zorganizowanych w Polsce, w dużej mierze odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe nie tylko naszego kraju, ale także Europy. - Ponad dwa tygodnie temu dyskutowaliśmy na radzie unijnych...
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące wzrosła o 1,8% do wartości 10,97 zł za kg. Notowania te były o 4,8% wyższe niż przed miesiącem oraz o 51,5% niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,5% do wartości 10,90 zł za kg. Cena ta była o 4,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 50,9% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,74 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,2% niż przed miesiącem, a także o 61,7% niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały 10,21 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,6% wyższa niż przed tygodniem. Jednocześnie była ona o 4,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 47,5% niż przed rokiem. 
 
Na rynku unijnym w drugim tygodniu marca średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 471,47 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 2221,34 zł. Cena ta była o 1,5% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem, a także o 27% niż przed rokiem. 
 
Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 444,80 euro za 100 kg, co daje około 2095,68 zł. Była ona o 6% niższa niż średnio w krajach unijnych, we Francji i we Włoszech, a także o 5% niż w Hiszpanii. 
 
Ceny zbytu mięsa wołowego również wzrosła. Zakłady mięsne kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat sprzedawały średnio po 20,70 zł za kg. Cena ta była o 4% wyższa niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze wołowe były jednocześnie o 55% droższe niż w analogicznym okresie 2021 r.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA