I Aukcja Bydła Mięsnego zakończona sukcesem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-10-2015,15:00 Aktualizacja: 14-10-2015,14:56
A A A

Cena zakupu buhaja wyniosła nawet 14,90 zł za kilogram. Bydło mięsne w Polsce staje się coraz bardziej popularne co potwierdziła I Aukcja Bydła Mięsnego.

Aukcja odbyła się 1 października w Janowie w woj. podlaskim. Została ona zorganizowana przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego przy współpracy z Zespołem Szkół - Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie i gminy Janów pod honorowym patronatem marszałka woj. podlaskiego.

33 hodowców bydła mięsnego wystawiło na aukcję 137 zwierząt w rasach limousine, limousine krzyżówkowy oraz simentaler typ mięsny. Z drugiej strony zgłosiło się czterech kupujących. Aukcja odbywała się bezpośrednio przy boksach z bydłem.

75 buhajków i 62 jałówki składały się na stawkę zwierząt przeznaczonych do licytacji. Ze 137 sztuk 131 było w wieku 5-10 miesięcy a sześć w wieku 14-16 miesięcy. Zwierzęta były grupowane w boksach w przedziałach wagowych do 300 kg i powyżej 300 kg.

Ceny wyjściowe dla poszczególnych grup zwierząt komisja ustalała bezpośrednio przed rozpoczęciem licytacji. Najwyższą była cena sprzedaży buhaja rasy limousine, która wyniosła 14,90 zł/kg.

Aukcja zakończyła się sprzedażą wszystkich wystawionych zwierząt. Organizatorzy zapowiadają już kolejną licytację, która prawdopodobnie odbędzie się jeszcze w tym roku.

Ceny minimalne i ceny sprzedaży uzyskane podczas aukcji

Płeć

Rasa

Waga 200kg-300 kg

Waga powyżej 300kg

Jałówki

Limousine 100%

11.10-12.20 zł brutto

10.00-10.70 zł brutto

 

Limousine krzyżówka

10.90 -11.25 zł brutto

 

 

Simentaler typ mięsny

 

9.60 zł brutto

Buhajki

Limousine 100%

12.80-14.90 zł brutto

10.80-12.20 zł brutto

 

Limousine krzyżówka

11.00-13.80 zł brutto

10.80-11.60 zł brutto

 

Simentaler typ mięsny

 

10.10 brutto

Źródło: PZHiPBM

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA