Hodowcy bydła w Argentynie w głębokim kryzysie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-10-2018,17:50 Aktualizacja: 31-10-2018,17:51
A A A

Rynek produkcji mięsa wołowego w Argentynie przeżywa poważny kryzys. Mięso to coraz rzadziej znajduje się w jadłospisie tamtejszych konsumentów. A to przecież kraj, który słynie z produkcji najwyższej jakości mięsa wołowego na świecie.

Konsumenci w Argentynie, jak informuje TVP 1, zamiast wołowiny wybierają tańszy drób. To wpływa na kondycję całej branży mięsnej.

Sprzedaż wołowiny na argentyński rynek osiągnęła najniższą wartość od 60 lat. Przedstawiciele zakładów mięsnych podkreślają, że kiedyś konsumenci kupowali to mięso na kilogramy. Teraz zadowalają się jednym stekiem lub szukają tańszych wyrębów.

Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Brodach, bydło mleczne, bydło mięsne, efektywne mikroorganizmy

Zdrowe i różnorodne stado mleczne oraz mięsne w Brodach

Bydło zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych jest wizytówką tego gospodarstwa. Obie grupy zwierząt doskonale się uzupełniają. Dzięki nim hodowcy mogą także zagospodarować zalewowe tereny, które, gdyby nie przeżuwacze, leżałyby...

Argentyna słynie z bardzo wysokiej jakości wołowiny. Jednak w ostatnich latach mięso to staje się towarem luksusowym. Jej ceny tylko w ciągu jednego miesiąca wzrosły aż o jedną dziesiątą.

Sprzedaż wołowiny maleje. Cały biznes związany z tym rynkiem, jak informuje TVP 1, może mieć poważne kłopoty.

Hodowcy bydła mięsnego i właściciele zakładów mięsnych są w większości zależni od krajowego popytu na wołowinę. Obecnie opłacalność zachowują wyłącznie dlatego, że wciąż rośnie eksport argentyńskiej wołowiny do Rosji oraz Chin.

W Argentynie, jak podaje TVP 1, w związku z obecnym kryzysem, w ciągu najbliższych kilku lat na rynku prawdopodobnie pozostaną tylko najlepsi hodowcy i producenci bydła mięsnego.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Wtorek, 20 listopada Godz:
Imieniny: Anatola, Sądzimira
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2018

Hoduj z głową świnie:

-Pozbyć się gryzoni

-I jak tu żywić po suszy?

-Sposoby na ciepłą chlewnię

-Świńskie hybrydy w akcji

-Spółdzielnia hodowlana

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2018

Hoduj z głową bydło:

-Opas byków simental

-Biodynamiczne mleko

-Kukurydza i smaczny międzyplon

-Z gryzoniami nie ma żartów

-Wzmocni odporność cieląt

PRENUMERATA