Hodowcy bydła w Argentynie w głębokim kryzysie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-10-2018,17:50 Aktualizacja: 31-10-2018,17:51
A A A

Rynek produkcji mięsa wołowego w Argentynie przeżywa poważny kryzys. Mięso to coraz rzadziej znajduje się w jadłospisie tamtejszych konsumentów. A to przecież kraj, który słynie z produkcji najwyższej jakości mięsa wołowego na świecie.

Konsumenci w Argentynie, jak informuje TVP 1, zamiast wołowiny wybierają tańszy drób. To wpływa na kondycję całej branży mięsnej.

Sprzedaż wołowiny na argentyński rynek osiągnęła najniższą wartość od 60 lat. Przedstawiciele zakładów mięsnych podkreślają, że kiedyś konsumenci kupowali to mięso na kilogramy. Teraz zadowalają się jednym stekiem lub szukają tańszych wyrębów.

Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Brodach, bydło mleczne, bydło mięsne, efektywne mikroorganizmy

Zdrowe i różnorodne stado mleczne oraz mięsne w Brodach

Bydło zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych jest wizytówką tego gospodarstwa. Obie grupy zwierząt doskonale się uzupełniają. Dzięki nim hodowcy mogą także zagospodarować zalewowe tereny, które, gdyby nie przeżuwacze, leżałyby...

Argentyna słynie z bardzo wysokiej jakości wołowiny. Jednak w ostatnich latach mięso to staje się towarem luksusowym. Jej ceny tylko w ciągu jednego miesiąca wzrosły aż o jedną dziesiątą.

Sprzedaż wołowiny maleje. Cały biznes związany z tym rynkiem, jak informuje TVP 1, może mieć poważne kłopoty.

Hodowcy bydła mięsnego i właściciele zakładów mięsnych są w większości zależni od krajowego popytu na wołowinę. Obecnie opłacalność zachowują wyłącznie dlatego, że wciąż rośnie eksport argentyńskiej wołowiny do Rosji oraz Chin.

W Argentynie, jak podaje TVP 1, w związku z obecnym kryzysem, w ciągu najbliższych kilku lat na rynku prawdopodobnie pozostaną tylko najlepsi hodowcy i producenci bydła mięsnego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA