Handel mięsem oraz żywcem wołowym ma się dobrze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-01-2017,11:45 Aktualizacja: 23-01-2017,12:55
A A A

Od stycznia do końca października kraje Wspólnoty sprowadziły 278,6 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,5 proc. więcej niż rok wcześniej.

Eksperci Komisji Europejskiej informują, że najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (120,2 tys. ton), Urugwaju (około 42 tys. ton) oraz Argentynie (36,3 tys. ton). Udział tych trzech państw w imporcie ogółem do Unii wyniósł 71,2 proc. - donosi FAMMU/FAPA.

wołowina, kontyngent na dostawy wołowiny wysokiej jakości, wołowina bez hormonów, handel mięsem

Wybuchnie spór o wołowinę? Amerykanie grożą Brukseli

W sezonie 2014/2015 kontyngent na dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów do Unii zrealizowano w 98,3 proc. (47.399 ton). Nad handlem tym gatunkiem mięsa wisi jednak spór między USA i UE.   Od początku bieżącego...

W omawianym czasie sprowadzono także 24,8 tys. ton wołowiny z Australii, 17,4 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych, 9,5 tys. ton z Namibii, 8,5 tys. ton z Nowej Zelandii, 7,9 tys. ton z Botswany, 4,9 ton z Paragwaju oraz 4,3 tys. ze Szwajcarii.

W pierwszych dziesięciu miesiącach UE wyeksportowała natomiast 566,2 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego - o 16,9 proc. powyżej wyniku sprzed roku. Więcej towarów trafiło m.in. do Turcji, Hongkongu, Izraela, Libii, Algierii, na Filipiny, do Wietnamu i Egiptu. Spadł z kolei wywóz do Libanu, Bośni i Hercegowiny, Ghany, Szwajcarii oraz Norwegii.

W omawianym czasie Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu tymi produktami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-60,1 tys. ton) w wymianie mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Wspólnota była importerem netto.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA