Fakty i mity o mleku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-09-2015,17:30 Aktualizacja: 22-09-2015,18:21
A A A

18 września w Warszawie odbyła się konferencja "Fakty i mity o mleku”. Tematem przewodnim było mleko, jego walory, konieczność obecności mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci i dorosłych oraz profilaktyka zdrowotna.

Dzięki tego typu spotkaniom organizatorzy chcą zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również pokazać jak ważnym i cennym składnikiem jest mleko, które powinno znajdować się w ich codziennej diecie.

W konferencji uczestniczyło ponad 70 przedstawicieli przedszkoli, szkół i środowisk mleczarskich oraz urzędników, zaangażowanych w działania związane z profilaktyką zdrowia i zdrowego trybu życia.

nowoczesna_produkcja_mleka_konferencja

Wzrost produkcji mleka, to recepta na przetrwanie

Pomimo trudnej sytuacji w branży mleczarskiej to właśnie rozwój gospodarstw produkujących ten surowiec jest konieczny do utrzymania się na rynku. 8 września w Ciechanowcu w woj. podlaskim odbyła się konferencja, a jej hasłem przewodnim była...
Zaproszeni eksperci podkreślali jak duży wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu ma mleko i przetwory mleczne. Ekspertami spotkania byli m. in. Agnieszka Maliszewska - dyrektor biura Polskiej Izby Mleka, dr n. med. Tomasz Maciej Maksimowicz onkolog, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska oraz dr n. med. alergolog, pediatra Irena Białokoz-Kalinowska.

Podczas konferencji dużą uwagę zwracano na potrzebę aktywności fizycznej i prawidłowego odżywiania, nie tylko w zapobieganiu niektórym nowotworom złośliwym, ale również w całym życiu.

Podkreślano także duże znaczenie spożywania produktów zawierających wapń i zalety składników zawartych w mleku i produktach mlecznych oraz ich wpływ na przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym.

Eksperci obecni na spotkaniu podkreślali jak ważną rolę odgrywa spożywanie nabiału w naszej diecie, sugerując świadomy wybór produktów, które spożywamy oraz wskazując, że produkty "light" wcale nie są zdrowe.

Po licznych przeprowadzonych badaniach, stwierdzono także pozytywne zależności między spożywaniem mleka i produktów mlecznych a zachorowaniem na cukrzycę, redukcję ryzyka zespołu metabolicznego, otyłość, nadciśnienie tętnicze u dorosłych oraz występowaniem nowotworów.

Cykl konferencji "Fakty i mity o mleku" został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA