Czy krowy są największym zagrożeniem dla środowiska?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
04-02-2020,12:00 Aktualizacja: 04-02-2020,11:27
A A A

Czy krowy są największym zagrożeniem dla środowiska? Mity i fakty. To temat debaty, która odbędzie się podczas tegorocznych targów Ferma 2020.

Debata poświęcona zagrożeniom dla środowiska ze strony bydła mlecznego odbędzie się 15 lutego w sobotę o godzinie 10.30 w Auli Expo.

W debacie wezmą udział prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Leszek Hądzlik, hodowca bydła mlecznego z Wielkopolski Maciej Pohl, biolog dr Marcin Tobółka oraz prof. dr hab. Adam Cieślak z Katedry Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Forum Sektora Wołowiny, wołowina, bydło mięsne, hodowcy bydła mięsnego, producenci wołowiny, ubojnie

Czy hodowla bydła powoduje globalne ocieplenie?

- Spotkaliśmy się po to, żeby mówić jak poprawić wydajności produkcji żywca wołowego, ale także po to, żeby wyraźnie powiedzieć wszystkim konsumentom, aby uważali na ludzi którzy mówią że wołowina jest zła i szkodzi zdrowiu -...

Organizatorzy podczas debaty chcą podjąć tematy takie jak wpływ hodowli krów na efekt cieplarniany oraz czy społeczeństwo zaprzestanie z tego powodu spożywać produkty mleczne?

Poruszony zostanie również temat dużej zdolności pochłaniania przez kukurydzę CO2 z atmosfery oraz czy może on zrównoważyć produkcję mleka?

Podczas debaty hodowcy bydła mlecznego wraz z organizatorami będą chcieli również porozmawiać o tym, jak są oni postrzegani przez społeczeństwo oraz o coraz większych wymaganiach ze strony konsumentów.

Organizatorzy debaty Okręgowy Związek Hodowców Bydła w Opolu oraz DLG Agro Food zapraszają wszystkich zainteresowanych do udziału w tej debacie.


Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA